„Portavioanele joacă un rol major în cadrul forţei noastre, şi nu doar la ora actuală. Ele vor continua să joace un rol important şi în viitor. Sunteţi parte din ceea ce face armata noastră agilă, flexibilă, uşor de desfăşurat şi capabilă să atace un duşman oriunde în lume”, a declarat Panetta în faţa a circa 1.700 de marinari aflaţi într-unul din imensele hangare pentru aviaţie ale navei.
„Din acest motiv, preşedintele (Obama) şi noi toţi la minister am decis că este important să ne păstrăm flota de portaviaone, ceea ce însemană că ne vom păstra cele 11 portaviaone”, a afirmat el în aplauzele celor prezenţi.
Pentagonul trebuie să identifice 487 miliarde dolari economii în următorii zece ani. Experţii speculau în ultimele săptămâni în legătură cu posibilitatea menţinerii a numai 10 portaviaone. Leon Panetta urmează să prezinte primul buget de austeritate în zilele ce vor veni.
El a justificat menţinerea celor 11 nave, fiecare dotată cu 80 de avioane şi elicoptere, prin dorinţa de a păstra forţa americană de proiecţie „în Pacific şi Orientul Mijlociu”.
El a lăsat în schimb să se înţeleagă că Marina şi cele 285 de nave ale sale vor fi clar afectate de reducerile bugetare.
USS Enterprise va fi retras din serviciu la sfârşitul anului. Marina va mai dispune atunci de 10 portavioane timp de aproximativ trei ani, până la finalizarea USS Gerald.
Sursa: Agerpres