"Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2015, consumul mediu zilnic pe o persoană a fost de 2.401 calorii şi 81,1 g protide (2.413 calorii şi 81,0 g protide în anul 2014). Atât în anul 2015, cât şi în anul precedent, consumul cel mai înalt s-a remarcat în gospodăriile de pensionari (2.562 calorii şi 86,8 g protide – în 2015, respectiv 2555 calorii şi 85,6 g protide – în 2014), iar cel mai scăzut în gospodăriile de şomeri (2.120 calorii şi 71,7 g protide – în 2015, respectiv 2.078 calorii şi 70,5 g protide – în 2014). Consumul alimentar mediu zilnic exprimat în calorii şi protide se diferenţiază mai mult în funcţie de dimensiunea gospodăriilor, de numărul copiilor sub 18 ani şi de mărimea veniturilor", precizează INS.

Cele mai mari diferenţe s-au înregistrat în raport cu mărimea gospodăriilor.

"Astfel, atât în anul 2015, cât şi în anul precedent, consumul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană: 3.187 calorii şi 108,3 g protide în anul 2015 şi, respectiv, 3.222 calorii şi 107,8 g protide în anul 2014, cu 32,7% şi respectiv cu 33,5% mai mare faţă de media pe total gospodării şi cu 60,0%, respectiv cu 66,8% mai mare decât consumul unei persoane ce face parte dintr-o gospodărie compusă din 6 şi mai multe persoane', menţionează sursa citată.

Există, de asemenea, diferenţe semnificative între gospodăriile care au în componenţă copii sub 18 ani şi gospodăriile fără copii. De altfel, atât în anul 2015,
cât şi în anul precedent, categoria de gospodării cu nivelul cel mai scăzut al consumului alimentar mediu zilnic pe o persoană (1.967 calorii şi 67,3 g protide – în
2015, respectiv 1.925 calorii şi 65,2 g protide – în 2014) este cea formată din gospodăriile în care există 4 şi mai mulţi copii sub vârsta de 18 ani.

SURSA: Agerpres