Economia României este aproape de colaps. Noua lege a pensiilor va afecta grav deficitul. Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a afirmat că în România oamenii merită mai mult iar pensiile sunt la un nivel scăzut comparativ cu media Uniunii Europene, însă resursele lipsesc.

„Impactul noii legi a pensiilor, care înseamnă punct de pensie şi recalculare, având în vedere că deficitul pe care noi îl estimăm în momentul de faţă pentru execuţia bugetară este foarte greu să se poată încadra în 3%, această presiune asupra bugetului în următorii ani te poate duce la mai mult decât o dublare a deficitului dacă nu faci corecţii sau dacă nu ai creşteri de venituri”, a spus Daniel Dăianu.

El a precizat că, în opinia sa şi a Consiliului Fiscal, presiunile sunt foarte mari pe buget, iar aplicarea acestei legi reclamă o regândire a calendarului şi aceasta depinde de creşterea spaţiului fiscal.

„Într-o ţară în care nu se declară toate veniturile şi averile, într-o ţară în care există foarte multe excepţii, într-o ţară în care nu există transparenţă, într-o ţară în care, din varii motive, inclusiv influenţa unor grupuri de interese, s-a blocat reforma ANAF care avea sens. De ce a reuşit în Bulgaria şi în Polonia unde au fost aduse venituri bugetare suplimentare de peste 3% din PIB? Acolo la noi s-a blocat. Nu numai că s-a renunţat la reforma ANAF, au fost diminuate în continuare taxe şi impozite care au mâncat din veniturile bugetului. Deci toate acestea trebuie să fie remediate şi totodată şi domnul ministru Teodorovici a vorbit despre restructurarea aparatului de stat. Păi vă întreb pe dumneavoastră, este firesc ca în primării, peste tot în ţară, să se umfle personalul? Am ajuns să angajăm în primării şi în administraţia locală când există penurie de forţă de muncă, că nu se găseşte forţă de muncă?”, a declarat Daniel Dăianu.