Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mihail Şeitan, a dat asigurări, miercuri, în cadrul dezbaterii din Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, că pensiile nu vor scădea nici acum, nici la anul, şi că actualele pensii minime nu se plătesc din bugetul asigurărilor de stat, aşa cum greşit se credea.

‘Alocările pentru pensii nu se vor reduce în 2010. Pensiile nu scad la anul. Pensia minimă nu este o pensie, ci un ajutor acordat din bugetul de stat pensionarilor care au pensii mici. Această pensie nu se plăteşte din bugetul asigurărilor de stat, ci din bugetul de stat. Valoarea acestei sume este prevăzută atât în bugetul de stat, cât şi în rectificarea bugetară. Prin noul sistem de calcul privind evoluţia cheltuielilor din sistemul asigurărilor sociale, putem spune că va exista o creştere lentă a valorii pensiilor’, a explicat Şeitan.

În ceea ce priveşte noua Lege a pensiilor, oficialul MMFPS a menţionat că, dacă se păstrează actualul sistem, în decursul anului viitor deficitul ar putea creşte.

‘Logica sau motivaţia acestui lucru este să putem crea pe termen mediu şi lung un sistem sustenabil. Suntem obligaţi să mărim deficitul sistemului de pensii la circa 2,3 miliarde euro. Dacă păstrăm acest sistem, previziunile pentru anul viitor sunt de creştere şi mai mare a deficitului’, a subliniat Mihail Şeitan.

Potrivit expunerii de motive a Legii privind sistemul unitar de pensii, postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, la nivelul lunii noiembrie 2009, numărul total de pensionari în plată din România era de 5,54 milioane persoane, în timp ce numărul de contribuabili la sistemul public de pensii era, la aceeaşi dată, de 5,65 milioane persoane, ceea ce duce la un raport de dependenţă al sistemului public de pensii de 0,98 pensionari la un contribuabil.

În prezent, vârsta de pensionare reală de pensionare în România este de considerată ‘mult prea scăzută’, de 54 de ani şi 7 luni, faţă de vârstele standard de pensionare cerute de legislaţia în vigoare în ianuarie 2010, de 58 ani şi 9 luni pentru femei, respectiv 63 ani şi 9 luni pentru bărbaţi.

SURSA: Agerpres