„Pilonul 2 poate fi soluția pentru o bătrânețe fără griji financiare pentru români.

Deși statul a pus bețe în roate încontinuu pilonului 2 de pensii, acesta are un potențial semnificativ pentru fiecare din noi care cotizăm la el. Am făcut nu demult un calcul care detaliază cum ar arăta o pensie după 35 de ani de cotizat CAS în totalitate la pilonul 2, dintr-un salariu mediu și cu un randament minim al P2 de 2.82% (acum este 4,367%). Cert este că pensia medie în România ar fi de peste 5.000 de lei. Această sumă ar fi una decentă cu care să ne putem gospodări la bătrânețe. În momentul de față, știți cât este pensia medie lunară la stat acum? 1.235 de lei.

Acest lucru poate fi explicat clar prin lipsa de interes a statului de a face investiții inteligente pe termen lung când vine vorba de viitorul nostru, al contribuabililor. Statul român acoperă cheltuielile de zi pe mâine, prin împrumuturi repetate și păguboase.

Creșterea cotizației la P2 și lărgirea investițiilor făcute prin acesta este un plus atât pentru noi, cei care cotizăm, cât și pentru stat, dacă lucrurile sunt făcute inteligent și responsabil. Acest fond poate duce la creșterea investițiilor în piețele de capital sau în titlurile de stat. Însă principalul atu este că oferă o sursă stabilă pentru plata pensiilor.