Pensia care dispare de la 1 septembrie! Legea 360/2023 aduce modificări semnificative sistemului de pensii, care vor fi implementate treptat. Scopul acestora este să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului.

Noua lege reglementează patru tipuri de pensii. Mai exact, este vorba despre:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaș.

Pensia anticipată fără penalizări dispare de la 1 septembrie

Pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată în această toamnă. Va exista, așadar, un singur tip de pensie anticipată, în timp ce legea actuală permite două.

Noua lege permite un singur tip de pensie anticipată, disponibilă cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau au depășit acest stadiu cu până la 5 ani. Cuantumul acestei pensii va fi stabilit prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în funcție de stagiu de cotizare realizat peste stagiul complet și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta de pensionare.

Cum se vor acorda celelalte pensii?

Pensiile pentru limite de vârstă se pot solicita de către persoanele care îndeplinesc criteriile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. O schimbare importantă este însă vârsta de pensionare. Mai exact, din anul 2035, aceasta va fi de 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care au realizate stagii de cotizare contributive și au capacitatea de muncă afectată din cauza unor accidente de muncă, boli profesionale sau alte boli și accidente.

Regulile pentru pensia de urmaș rămân aceleași. Mai exact, se acordă copiilor și soțului supraviețuitor al pensionarilor sau al persoanelor care îndeplineau condițiile pentru obținerea unei pensii.

Cine se poate pensiona anticipat?

În ultima perioadă, discuțiile despre noua lege a pensiilor au devenit intense. Se răspândesc diverse informații, iar pensionarii simt o anumită confuzie și nu știu la ce să se aștepte.

Cu toate acestea, autoritățile reamintesc oamenilor că este crucial să se informeze doar din surse oficiale, astfel încât să aibă acces la informații corecte și să evite potențialele înșelări.

Unul dintre aspectele care a generat confuzie printre pensionari este reglementarea referitoare la pensia anticipată. În această privință, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, intervine pentru a oferi clarificări. Ea a detaliat care sunt categoriile de români eligibili pentru pensia anticipată.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat ea.

Mai multe puteți citi aici.