Anul 2006 a fost un an al pre-inchirierilor prin excelenta. Daca majoritatea cladirilor de birouri de clasa A livrate pe piata in 2006 au fost pre-inchiriate inca din 2005, aceasta tendinta a tranzactiilor a continuat si in 2006 cand majoritatea contractelor de inchiriere s-au semnat pentru spatii de birouri in cladiri ce vor fi livrate in 2007 si 2008, se afirma intr-un studiu Colliers International.

Anul trecut s-a inregistrat un volum record de tranzactii de inchiriere pentru spatii de birouri de Clasa A din Bucuresti cu aproape 163.000 mp, impartiti in mod egal pe cele doua semestre ale anului. Sectorul financiar si industria IT au reprezentat principala sursa a cererii. Tranzactiile de pre-inchiriere pentru spatii de birouri in cladiri ce vor fi terminate in 2007 si 2008 au reprezentat 73% fata de doar 27% pentru tranzactiile in cladiri existente, aceasta situatie datorandu-se in primul rand ratei de neocupare extrem de mici, care incurajeaza chiriasii sa-si planifice relocarea cu mult timp inainte de mutarea efectiva.

Chiriile in scadere 

In studiul Colliers se afirma ca pentru spatii in cladiri terminate s-au semnat contracte la o chirie medie de 18,6 euro/mp in cladirile situate in zona principala, respectiv la o medie de 15,2   euro/mp, in cele din zonele secundare. Chirii avantajoase au fost obtinute in cazul contractelor de pre-inchiriere, in special datorita nevoii dezvoltatorilor de a semna cateva contracte de pre-inchiriere pentru finantarea inceperii lucrarilor de constructie. Astfel pre-inchirierile de spatii in zona principala s-au incheiat la un nivel mediu de 15,6 euro/mp, respectiv 13,7 euro/mp in zona secundara. Costul serviciilor a ramas in acelasi sistem de plata pe baza costurilor reale Contractele de inchiriere pentru spatii in cladiri terminate s-au semnat la o chirie medie de 18,6 euro/mp in cladirile situate in zona principala, respectiv la o medie de 15,2 euro/mp, in cele din zonele secundare.  

Poate creste rata de neocupare

Pana la sfarsitul anului 2008 a fost anuntata livrarea a inca 500.000 mp de birouri de Clasa A, afirma reprezentantii Colliers. Stocul total de spatii de birouri de Clasa A la sfarsitul anului 2008 la aproape 800.000 mp. Numarul relativ mare de proiecte anuntate spre livrare in 2007 si 2008 va determina o crestere a ratei de neocupare a spatiilor de birouri de clasa A, precum si o usoara scadere a chiriilor, insa doar pentru contractele de pre-inchiriere. Cladirile centrale ce vor oferi spatii de birouri existente, vor mentine si chiar vor creste nivelul chiriilor de pana acum. Este important de mentionat insa ca aceasta crestere a ratei de neocupare nu va afecta proiectele de calitate care se vor bucura in continuare de un grad ridicat de ocupare. Oferta din 2006 fiind redusa, multe companii si-au amanat relocarea pentru 2007–2008, ceea ce va asigura ocuparea imediata a proiectelor viitoare ce se anunta a fi de o calitate superioara fata de cele existente.

Accesul, specificatiile tehnice sau locurile de parcare vor fi elemente cheie in alegerea unei cladiri ducand la o rata de neocupare mai ridicata pentru cladirile care nu pot oferi aceste facilitati. 2007 si 2008 vor aduce in premiera dezvoltarea primelor faze a 3 mari parcuri de birouri situate in Vest, dintre care West Gate Park s-a bucurat pana acum de un interes foarte mare al chiriasilor datorita suprafetelor mari pe nivel, specificatiilor tehnice foarte bune, transport in comun – se pune mare accent pe metrou – precum si proximitatea cartierelor Militari si Drumul Taberei de unde provin o mare parte a angajatilor.

Sursa: Capital 13 Iunie 2007