Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, se adaugă vocilor din partid care au cerut deja ca Guvernul Orban să plece de la Palatul Victoria.

Simonis spune că guvernarea liberală este epuizată ”și moral și din toate punctele de vedere” și reiterează faptul că PSD va depune o moțiune de cenzură.

De asemenea, reprezentantul social-democraților readuce în discuție susținerea PSD pentru un posibil guvern de tehnocrați, care să îi ia locul cabinetului condus de Ludovic Orban.

”Vom depune o moțiune de cenzură”

”Un om politic sau o clasă politică responsabilă nu preia guvernarea țării atunci când îi convine electoral. Cred că datoria oricărui om politic este să ia decizii și să se implice, cu riscul de a pierde viitoarele alegeri”, a declarat Alfred Simonis la RFI.

”Țin să spun că noi am anunțat că vom depune o moțiune de cenzură în situația în care starea medicală a națiunii va permite acest lucru și starea de alertă va fi încheiată, am spus deja acest lucru.

În măsura în care situația va permite o astfel de moțiune și adoptarea ei, aceasta se va depune, pentru că eu cred că România are nevoie urgentă de un alt Guvern, acesta fiind unul epuizat și moral și din toate punctele de vedere”, a adăugat deputatul.

”În urmă cu câteva luni, atunci când a mai picat o dată la vot Guvernul Orban, PSD a făcut o propunere care cred eu încă este de actualitate și anume un Guvern de uniune națională, cu ministere asumate din partea fiecărui partid, fiecărei forțe politice a Parlamentului, astfel încât să nu mai existe această tentație a câștigului electoral și a deciziilor luate în an electoral, în scop electoral.

”Să stabilim un Guvern de specialiști”

Uitați-vă la situația în care suntem la șase luni de când era o simplă răceală, citez din președinte, acea declarație fiind într-un context electoral, pe vremea aceea PNL și președintele doreau să facă alegeri anticipate, indiferent de consecințe. La fel suntem și acum, luăm în derâdere anumite chestiuni și există riscul să fim într-o situație din ce în ce mai rea”, a arătat Simonis.

”Eu când vorbesc de Guvern de uniune națională, nu mă refer neapărat la o guvernare cu PNL, PSD-PNL sau alte partide. Eu mă refer la un Guvern susținut de forțele politice. Poate fi unul de specialiști, poate fi un Guvern de specialiști, pe care să-l susținem în Parlament cu toții.

Nu trebuie neapărat să fie Orban și cu mine membri ai Guvernului sau eu știu, Orban și Ciolacu. Eu spun că în această situație în care există această tentație de a lua decizii din rațiuni electorale, aflându-ne cu câteva luni înainte de alegeri, să stabilim un Guvern de specialiști, care nu va candida la următoarele alegeri, pe care să-l susținem cu toții și să ia deciziile corecte în această situație de pandemie”, a explicat el.

”Nu suntem o țară bananieră”

În ceea ce privește așteptata opoziție a Președintelui Klaus Iohannis față de un astfel de plan, Alfred Simonis a declarat:

”Noi nu suntem o țară bananieră, în care președintele poate să spună cui dă guvernarea și cui nu o dă. Până la urmă, cetățenii României sunt cei care trebuie să hotărască cine trebuie să fie sau nu la guvernare”.

(Președintele) desemnează premierul pe baza unei Constituții, care spune foarte clar că trebuie să desemnezi premier de la o majoritate parlamentară. Foarte clar nu spune, dar se subînțelege, e adevărat, din Constituție asta.

Altfel, întotdeauna, un președinte poate să desemneze un premier de unde vrea el și nu are nevoie de Parlament, ceea ce este o aberație”, crede social-democratul.