Lovitură fără precedent pentru Klaus Iohannis! Pe cine ar vot românii dacă duminică ar fi alegeri

În cadrul sondajului, românii au fost întrebați cu ce partid ar vota dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare. Cei mai mulți dintre respondenți, respectiv 37%, au precizat că ar vota cu PSD, 20% ar vota cu PNL, 14% ar vota cu AUR și 13% ar vota cu USR-PLUS.

În ceea ce privește UDMR, un procent de 5% au precizat că ar vota cu acest partid, în timp ce 4% dintre respondenți ar vota cu PMP. 4% dintre respondenți au precizat că ar vota cu PPUSL, 1% cu Pro România, 1% cu ALDE și 1% dintre respondenți ar preciza că ar vota cu alte partide sau formațiuni politice.

Întrebați dacă ar trebui să aibă loc alegeri anticipate, 29% dintre respondenți au spus că „da”, 31% au spus că ”nu”, în timp ce 40% au preferat să nu răspundă sau nu au știut.

Cine conduce topul preferințelor românilor

În cadrul sondajului, românii au fost întrebați ce părere au despre politicienii și personalitățile din România. Această secțiune este condusă de deputatul PSD, Alexandru Rafila, despre care un procent de 36% dintre respondenți au o părere bună. În același timp, 36% dintre respondeți spune că au o părere proastă despre acesta.

Emil Boc se situează pe locul doi în acest top, 30% dintre românii care au participat la sondaj precizând că au o părere bună despre el, în timp ce 45% dintre respondenți spun că au o părere proastă.

Președintele Klaus Iohannis se află pe locul trei. Despre șeful statului 28% dintre respondenți spun că au o părere bună, în timp de 52% dintre aceștia spun că au o părere proastă.

27% dintre români au o părere bună despre liderul PSD, Marcel Ciolacu, în timp de 52% dintre aceștia au o părere proastă.

Diana Șoșoacă este apreciată de 17% dintre respondenții sondajului, în timp ce 58% au o părere proastă despre aceasta.

În ceea ce îl privește pe șeful liberalilor, Ludovic Orban, acesta este apreciat de 16% dintre respondenții sondajului, în timp ce 58% au o părere proastă despre el.

Premierul Florin Cîțu se află pe unul dintre locurile cele mai joase din clasament. 14% dintre respondenți spun că au o părere bună despre prim-ministru, în timp ce 61% spun că au o părere proastă despre acesta.

Ce variante de guvern ar putea conduce România după acestă criză politică

Respondenții sondajului au mai fost întrebați care variantă de guvern ar fi cea mai potrivită pentru conducerea României după actuala criză politică. 20% dintre respondenți consideră că PNL + USR-PLUS + UDMR este varianta potrivită, 18% consideră că mai bine se fac alegeri aticipate, 13% spun că PSD+AUR este varianta potrivită, în timp ce 7% dintre respondenți au precizat că varianta potrivită este un guvern de uniune națională, unde se implică toate partidele parlamentare.

În același timp, 4% dintre respondenți spun că varianta cea mai potrivită este un guvern de tehnocrați, iar 3% spun că un guvern minoritar, format din PNL și UDMR, este cea mai bună variantă.

Totuși, cea mai mare parte a respondeților, respectiv 35%, nu au știut sau nu au vrut să răspundă la această întrebare.

Acest sondaj a fost efectuat de Avangarde, la cererea social-democraților. Sondajul s-a desfășurat în perioada 14 septembrie – 21 septembrie 2021, pe un eșantion de 900 de subiecți, populație adultă neinstituționalizată a României.

Sondajul a fost efectuat prin intermediul apelurilor telefonice, marja de eroare fiind de 3,2% pentru un nivel de încrede de 95%.

Întregul sondaj poate fi consultat aici.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin