În cadrul studiului au fost analizate pieţele cele mai populare pentru achiziţii online în rândul românilor, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Statele Unite şi pieţele asiatice.
La întrebarea “De unde poate face Moş Crăciun cele mai avantajoase achiziţii?”, studiul PayPal arată că preţurile cele mai bune se găsesc, în continuare, în Asia şi Statele Unite.
Gadgeturile cele mai ieftine, în continuare pe piaţa din SUA
Atunci când e vorba de achiziţionarea de gadgeturi sau noi tehnologii, cei interesaţi pot gasi preţuri avantajoase pentru astfel de produse în oferta magazinelor online din Asia şi Statele Unite.
Astfel, în Statele Unite, preţurile pentru iPad 2 (16 GB) încep de la 1.651 lei, în condiţiile în care această tabletă costă, în România, în jur de 2.000 de lei.
Preţuri mai atractive decât cele de pe piaţa autohtonă se regăsesc în magazinele din străinătate şi pentru Samsung Galaxy Tab, aceste tablete fiind vândute, în Romania, la preţuri cu circa 20% mai mari decât în Statele Unite.
Diferenţe notabile de preţ se înregistrează şi în cazul iPhone 4S 32 GB, care se vinde în România la un preţ cu circa 30% mai mare decât în SUA şi cu circa 20% mai mare decât în Germania sau Marea Britanie.
Până de curând, principalul impediment în realizarea tranzacţiilor online de valoare mare era reprezentat de incertitudinile privind securitatea acestora. Pentru a rezolva această problemă, PayPal a introdus un mecanism prin care rambursează integral valoarea tranzacţiilor – indiferent de mărimea lor – către cumpărători, dacă aceştia se confruntă cu probleme în cadrul procesului de achiziţionare a unor produse.
“Paypal este un sistem sigur pentru că nu trebuie să furnizezi datele cardului sau să te conectezi la contul bancar pentru a face tranzacţii. În plus, am făcut paşi către eliminarea suspiciunii de fraudă. Astfel, dacă ceva merge greşit şi nu primeşti marfa pe care ai cumpărat-o, nu pierzi niciun ban, deoarece oferim protecţie integrală cumpărătorului, a declarat Przemek Pluta, Regional Manager CEE PayPal.

Statele Unite şi Asia, pieţele cele mai ieftine pentru achiziţii online
Concluzia celui de-al doilea raport de analiză a preţurilor realizat de PayPal confirmă faptul că pieţele cele mai atractive din punct de vedere al preţurilor sunt Asia şi Statele Unite, chiar dacă există şi câteva excepţii de la regulă.
Diferenţele dintre preţurile practicate pe piaţa din România şi cele de pe pieţele analizate în cadrul raportului variază de la câteva procente la 50%, preţurile de achiziţie a produselor din magazinele online străine continuând să fie atractive chiar şi după ce li se adaugă diverse taxe.
În 2010, cea mai mare sursă de bunuri şi servicii importate de către români prin cumpărături online a fost reprezentată de Statele Unite (31%), pe poziţiile urmatoare în preferinţele de achiziţii ale românilor aflându-se Marea Britanie (15%) şi Germania (14%). În ceea ce priveşte pieţele din Asia-Pacific, acestea au atras 19% din sumele cheltuite online de români prin intermediul PayPal anul trecut.