Patru tipuri de pensie în România. Tot ce trebuie să ştii

Patru tipuri de pensie în România. Noua lege a pensiilor din România are în vedere patru tipuri de pensii. Este vorba despre pensia pentru limita de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate și cea de urmaș.

Noua lege a pensiilor a oferit criterii clare cu privire la condițiile care trebuie îndeplinite pentru a avea acces la aceste pensii. Există, însă, o singură excepție. În ceea ce privește pensia de urmaș, aici se mențin prevederile din vechea legislație.

pensie, pensionari, legea pensiilor, pensii, calcul pensie
SURSA FOTO: Dreamstime

Condițiile pentru oferirea pensiei pentru limita de vârstă

Patru tipuri de pensie în România. Pentru a avea dreptul la pensie de vârstă, este necesar să fi contribuit la sistemul de pensii timp de cel puțin 15 ani.

La calculul stagiului minim de contribuție, nu se iau în considerare perioadele asimilate sau necontributive.

O excepție este reprezentată de perioada de concediu de maternitate sau paternitate, care va fi luată în considerare la determinarea vechimii necesare pentru a beneficia de pensia de vârstă.

pensionari, pensii
SURSA FOTO: Dreamstime

Condițiile pentru oferirea pensiei anticipate

Patru tipuri de pensie în România. Pentru a putea accesa pensia anticipată, este necesar să fi completat un stagiu de cotizare contributivă de 35 de ani. Pensionarea anticipată poate fi realizată cu o reducere maximă de 5 ani față de vârsta standard de pensionare stabilită de legislație.

Persoanele care aleg pensionarea anticipată cu o reducere de 5 ani, dar care au completat cel puțin 35 de ani de cotizare, dar nu mai mult de 5 ani în plus față de acest stagiu, vor suferi o penalizare de maximum 24%.

pensie, pensii, pensionari, pensie privata
SURSA FOTO: Dreamstime

Condițiile pentru oferirea pensiei de invaliditate

Patru tipuri de pensie în România. Pensia de invaliditate va continua să includă cele trei grade distincte de invaliditate. O modificare semnificativă pentru această categorie este redefinirea gradelor de invaliditate în raport cu deficiența funcțională a individului. Acestea sunt clasificate ca fiind:

  • grave
  • accentuate
  • sau medii

Pentru fiecare grad de invaliditate, în funcție de tipul și severitatea afectării capacității de muncă, se poate lua în considerare capacitatea de a desfășura anumite activități profesionale.

Așa cum am menționat anterior, pensiile de urmași vor rămâne reglementate conform dispozițiilor anterioare din legislație.