Banca internaţională a precizat că a luat această decizie pentru a putea facilita ancheta demarată de poliţia britanică şi autorităţile ruse asupra anumitor activităţi presupus ilegale. BERD a refuzat să dezvăluie identitatea celor patru cetăţeni ruşi dar a precizat că toţi lucrează, sau au lucrat la un moment dat, pentru BERD în numele guvernului rus.

Separat însă, Ministerul rus al Dezvoltării Economice a indicat că ancheta o vizează în special pe reprezentanta Federaţiei Ruse în consiliul de administraţie al BERD, Elena Kotova. Aceasta a fost concediată la finele lui 2010, a precizat de altfel Ministerul rus al Dezvoltării Economice.

BERD a fost înfiinţată în 1991, în scopul sprijinirii tranziţiei fostelor ţări comuniste din Europa de Est şi URSS spre democraţie, multipartidism şi economie de piaţă. BERD se află în proprietatea a 61 de state şi două instituţii interguvernamentale şi sprijină proiecte în 29 de ţări din Europa Centrală şi Asia. Banca investeşte în special în sectorul privat, fiind cel mai mare investitor individual din regiune.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a investit în 2010 o sumă record de nouă miliarde de euro, faţă de 7,8 miliarde în 2009, şi anticipează să realizeze un profit de un miliard de euro.
SURSA: Agerpres