Bugetul de stat a consemnat în prima jumătate a anului un excedent de patru miliarde lei, aceştia regăsindu-se în corecţii pozitive ale rectificării bugetare, spun reprezentanţii guvernării. "Nu se taie bani de la Sănătate, dimpotrivă. Nu se taie bani de la învăţământ", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea într-o conferinţă de presă după orele prânzului. De asemenea, banii sunt locaţi pentru cheltuielile sociale angajate, inclusiv dublarea alocaţiilor.

Premierul Victor Ponta a declarat că rectificarea bugetară care urmează să fie aprobată marţi în Guvern este pozitivă, adăugând că pe primele şase luni încasările la buget au fost cu patru miliarde de lei în plus. "Toată lumea jonglează cu cifre, dar nimeni nu le înţelege. Conform Legii bugetului de stat aprobate de Parlamentul României, în consultare cu instituţiile internaţionale, pe primele şase luni România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei. Adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele şase luni, România are un plus de patru miliarde de lei. Deci, nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit. Asta înseamnă că putem să dăm toţi banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelalte legi care, de asemenea, nu erau prevăzute în buget, şi mă refer la diplomaţi, la grefieri, la personalul nedidactic. Şi că tot rămânem cu bani pe care să sperăm că putem să-i cheltuim cât mai bine până la sfârşitul anului. (…) Dacă sunt mai mulţi bani decât în Legea bugetului aia înseamnă rectificare pozitivă", a precizat premierul, înainte de şedinţa BPN al PSD.

Potrivit acestuia, "de la Transporturi se taie acei bani care erau prevăzuţi ca şi cofinanţare pentru proiecte care, oricum, nu se mai fac''. ''Că nu mai ai când până pe 31 decembrie, din motivele pe care le ştiţi foarte bine, suspiciuni, anchete, investigaţii. (…) În fiecare an e din ce în ce mai rău, în sensul că în fiecare an sunt din ce în ce mai multe investigaţii şi anchete şi, sigur, proiecte care nu se pot continua. Dar bani, repet, dacă vorbim de matematica pe care o înţelege orice om care nu a studiat bugetul – trebuia să fim cu minus 13 miliarde, suntem cu plus patru miliarde. Deci în limba română şi în toate limbile din lume asta înseamnă rectificare pozitivă, că erau mai mulţi bani decât era prevăzut în Legea bugetului de stat", a spus Ponta.

Sursa: AGERPRES