15, parcarea Ateneului din Capitala, o zi din luna august. Afara sunt 35 de grade, insa acest lucru nu pare sa-i deranjeze pe cei 40 de turisti care asteapta cu infrigurare plecarea autocarului. Unii fumeaza, altii isi verifica pentru ultima oara bagajele, iar o parte si-au ocupat deja locurile in autocar. Explicabil, acesta este dotat de aer conditionat. Vor ajunge in Grecia dupa 15 ore de mers nonstop si alte cateva ore de stat in vama. Obositor, ce-i drept, dar merita. Un sejur de sapte zile, cu transport inclus, costa doar 155 de euro de persoana. Tarif de dumping, au replicat dur majoritatea agentiilor de turism, acuzandu-l pe Dragos Raducan, patronul agentiei care vinde acest sejur, ca subventioneaza cu bani proprii oferta respectiva. Nimic mai fals. Este doar o idee de afaceri foarte rentabila, care i-a permis patronului sa vanda o excursie nu la pretul impus de partenerul grec, ci la pretul impus de piata romaneasca. Cum?
Inainte de deschiderea sezonului, ducandu-se sa inspecteze vilele si hotelurile pentru care agentia sa le vinde locuri in Grecia, Raducanu s-a gandit ca ar putea face mai mult de atat. Ar putea inchiria o vila de la partenerul sau grec, in regim charter, in Paralia, asa cum se procedeaza de regula cu avioanele. Cu alte cuvinte, platesti pentru ceea ce ai inchiriat, chiar daca ai clienti sau nu. Poti sa mergi in pierdere sau sa castigi in cateva luni cat altii in tot anul. Ceea ce a facut si Raducanu.
Anul viitor, mai multe vile inchiriate, tot in Grecia
Vila pe care a inchiriat-o in intervalul mai-septembrie, o constructie noua, a obtinut-o in urma unui concurs de imprejurari. „Initial, optasem pentru alta vila. In faza semnarii contractului, partenerul grec mi-a spus ca prefera totusi sa lucreze cu agentia din Romania cu care colaborase si anul trecut, chiar daca aceasta avea datorii de achitat. Vroia sa le mai dea o sansa, mai ales ca patronul este si el grec. Pe ultima suta de metri inainte de deschiderea sezonului, cand credeam ca totul e pierdut, o alta agentie din Paralia m-a intrebat daca nu sunt interesat de o vila cu 18 studiouri, care ar fi trebuit sa fie data unei agentii din Cehia. Am acceptat, avand in vedere ca lucrez cu acest partener de cinci ani”, relateaza Dragos Raducan.
El a reusit sa-si convinga partenerul din Grecia sa accepte plata celor 35.000 de euro in rate, ultima rata urmand sa fie achitata in octombrie, la sfarsitul sezonului. In acest moment, el si-a acoperit investitia si a intrat deja pe profit, care va egala probabil suma investita. Tariful pentru o saptamana de cazare variaza intre 30 si 125 de euro, in timp ce transportul cu autocarul costa 55 de euro. Optional, turistii pot beneficia de o masa sau doua, contra sumei de sapte, respectiv zece euro, si de excursii care costa intre 17 si 43 de euro. „Am vandut o saptamana de cazare chiar si cu 30-40 de euro, la inceputul sezonului, un tarif ridicol de mic, numai ca sa nu merg in pierdere”, explica Dragos Raducan. tinand cont ca cifra de afaceri estimata pentru acest an va fi mai mare cu aproape 30% decat cea de anul trecut, este limpede ca tarifele rezonabile ale agentiei Magest Travel au atras turistii romani. Anul viitor, Dragos Raducan intentioneaza sa inchirieze mai multe vile, in acelasi sistem charter. „Este pacat ca patronii agentiilor din Romania au o mentalitate diferita si nu se asociaza mai multe agentii pentru a putea vinde la tarife reduse. Asa ca am fost foarte surprins sa aflu de la partenerul meu grec ca multe agentii romanesti au preferat sa lucreze cu el, desi au cumparat in unele perioade mai scump cu 10-20 euro camera pe zi, decat sa colaboreze cu mine”, spune patronul Magest Travel. El a reusit sa se asocieze pentru aceasta afacere doar cu agentia Romanian International Touring, fiind extrem de multumit de rezultatele asocierii.
Sfaturi pentru cei care vor sa investeasca intr-o astfel de afacere? Unul singur: sa nu aveti incredere in greci nici daca va aduc daruri. Cu alte cuvinte, un partener grec de incredere este esential pentru bunul mers al afacerii.

Cifrele cheie ale afacerii
– Numar de angajati: 9, plus 3 colaboratori
– Cifra de afaceri in 2002: 40 miliarde lei
– Cifra de afaceri 2003: 50-55 miliarde lei (estimare)
– Numar turisti cazati in vila de la Paralia: 800
– Investitia in vila: 35.000 euro
– Profitul obtinut din exploatarea vilei: aproximativ 35.000 euro
– Tarif cazare in vila: 30-125 euro/persoana/saptamana
– Tarif trasport: 55 euro/persoana