Cercetătorii au izolat șase amestecuri chimice unice, cu capacitatea de a inversa procesul de îmbătrânire

După cum au descris în lucrarea publicată în renumita revistă științifică Aging, cercetătorii au izolat șase amestecuri chimice unice, cu capacitatea de a inversa procesul de îmbătrânire, atât în ​​celulele pielii umane, cât și în cele ale șoarecilor.

„Vedem acest lucru ca pe o „recunoaștere”, a declarat dr. David Sinclair, biolog molecular la Harvard Medical School și co-autor al studiului.

Sinclair și echipa sa consideră că descoperirea lor este o piatră de hotar semnificativă pe drumul către „întinerirea întregului corp, la prețuri accesibile”, scrie TheBrighterSide.

Echipa de cercetare a folosit o tehnică de screening bazată pe celule de mare debit pentru a diferenția celulele mai tinere de omologii în vârstă, senscente. Celulele senescente, cele care și-au încetat procesul de multiplicare, sunt un marker distinct al îmbătrânirii. Se pare că celulele senescente mediază dezvoltarea țesuturilor atunci când se formează în embrion și, de asemenea, că stimulează regenerarea țesuturilor și repararea rănilor.

Cu capacitatea de a testa rapid o gamă foarte mare de probe, de la mii la milioane, pentru activitatea biologică la diferite niveluri (de la organisme model la niveluri moleculare), metoda de screening cu randament ridicat s-a dovedit esențială în acest studiu revoluționar.

Pentru a diferenția markerii specifici ai îmbătrânirii, oamenii de știință au folosit o combinație de ceasuri de îmbătrânire, bazate pe transcripție și teste de compartimentare a proteinelor nucleocitoplasmatice (NCC) în timp real. NCC este o funcție crucială în diverse tipuri de celule, inclusiv celule stem, celule osoase și celule musculare.

„Produsul acestei cercetări ample este identificarea a șase amestecuri chimice care au restaurat NCC și profilele de transcriere la nivel de genom la stări de tinerețe și au inversat vârsta transcriptomică [vârsta biologică] în mai puțin de o săptămână”, explică autorii.

Efectul unui tratament de patru zile este comparabil cu schimbarea totală observată după un an de tratament regenerativ

Testarea acestor amestecuri chimice pe șoareci și celule umane a dat rezultate promițătoare, sugerând un efect de întinerire în toate cele șase combinații.

„Efectul unui astfel de tratament, de patru zile, este comparabil cu schimbarea totală observată după un an de tratament regenerativ descris într-un studiu de referință din 2019, care s-a concentrat pe restabilirea informațiilor epigenetice”, au afirmat cercetătorii.

Schimbarea vârstei a fost evaluată folosind atât ceasuri transcriptomice umane, dar și de rozătoare, modele predictive ale vârstei biologice utilizând datele privind expresia genelor.

Lucrarea este privită cu rezerve

Cu toate acestea, ca în cazul oricărei descoperiri științifice, studiul este privit cu scepticism de unii oameni de știință.

Biogerontologul Matt Kaeberlein a recunoscut potențialul metodei inovatoare de screening, dar și-a exprimat rezervele cu privire la natura preliminară a studiului.

El a sugerat că echipa ar fi trebuit să valideze cel puțin unul dintre preparate printr-un model animal și să demonstreze îmbunătățiri ale parametrilor de sănătate legați de vârstă sau ale duratei de viață, înainte de a face afirmații atât de promițătoare cu privire la îmbătrânirea biologică.

Cu capacitatea de a testa rapid o gamă astronomică de probe, de la mii la milioane, pentru activitatea biologică la diferite niveluri (de la organisme model la niveluri moleculare), metoda de screening cu randament ridicat s-a dovedit esențială în acest studiu revoluționar.

Pentru a discerne markerii specifici ai îmbătrânirii, oamenii de știință au folosit o combinație de ceasuri de îmbătrânire bazate pe transcripție și teste de compartimentare a proteinelor nucleocitoplasmatice (NCC) în timp real. NCC este o funcție crucială în diverse tipuri de celule, inclusiv celule stem, celule osoase și celule musculare.