Paște 2024. Poșta Română va putea livra pensiile numai pe 2 mai

Paște 2024, cu sau fără pensii? Executivul a redactat o Hotărâre de Guvern conform căreia pensiile vor fi acordate înainte de Sfintele Paști, adică până la data de 5 mai 2024. Hotărârea de Guvern a obținut toate avizele necesare. Va fi supusă aprobării în ședința de astăzi, 25 aprilie 2024.

Întrucât 1 mai și 3 mai sunt zile nelucrătoare, singura posibilitate pentru Poșta Română de a distribui pensiile ar fi 2 mai. Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române, a recunoscut că situația nu este una garantată. Nu poate asigura că toți pensionarii din România vor primi banii la timp pentru a-și efectua cumpărăturile de Paște.

Pe data de 25 aprilie, banii vor fi transferați către Poșta Română și către toate casele județene de pensii publice, urmând ca apoi poștașii să distribuie pensiile. Conform Hotărârii de Guvern, suma totală de 3.743.197 mii lei provine din bugetul de asigurări sociale de stat.

„Suma totală de 3.743.197 mii lei, din bugetul de asigurări sociale de stat, din care tranșa I în valoare de 1.782.032 mii lei(plata se efectuează în data de 25.04.2024), iar tranșele II și III sunt în suma de 1.961.165 mii lei.

Suma totală de 785.359 mii lei, din bugetul de stat, din care tranșa I în valoare de 446.000 mii lei (plata se efectuează în data de 25.04.2024), iar tranșele II și III sunt în suma de 339.359 mii lei”, se arată în hotărârea de guvern care va fi adoptată în ședința de astăzi, 25 aprilie 2024.

Rămâne de văzut dacă Guvernul României va reuși să efectueze plățile la timp

Zilele de 1 și 3 mai sunt nelucrătoare, ceea ce complică situația atât pentru Poșta Română, cât și pentru partenerii ei. Valentin Ștefan a recunoscut că problema se extinde și la băncile comerciale de la care se obțin fondurile.

În prezent, Poșta Română așteaptă transferul sumelor de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Rămâne de văzut dacă Guvernul României va reuși să efectueze plățile la timp.

„E posibil să nu îi poată livra, să nu-i aducă la timp, dar încercăm să ne pregătim din timp astfel încât să avem suficienți bani și să livrăm pensiile până de Sărbători.

Avem discuții încă de ieri începute cu Casa Națională de Pensii și cu Ministerul Muncii și, cel puțin din discuțiile avute ieri, suntem optimiști și încrezători că banii vor ajunge la timp la Poșta Română și Poșta Română îi va livra la timp către beneficiari”, a explicat Valentin Ștefan.

Valentin Ștefan
Valentin Ștefan (SURSA FOTO: Facebook, Valentin Ștefan)