Compania a cumpărat în luna august a acestui an un teren de 4 hectare de la compania italiană Nusco Group, care, la rândul său, a achiziţionat înainte de perioada de „boom“ imobiliar fosta platformă industrială Pipera, în suprafaţă de 10 hectare, amplasată la intersecţia Blvd-ului Barbu Văcărescu cu Şoseaua Pipera.

Portland intenţionează să ridice pe acest teren un complex de birouri format din trei clădiri cu o suprafaţă construită brută de 76.072 mp. Compania Optim Project Management a fost deja desemnată ca manager de proiect, asigurând şi serviciile de diriginţie de şantier.

Anul acesta, Portland Trust a finalizat închirierea celui mai recent proiect al său, Floreasca Park (37.500 mp închiriabili), construit pe un teren achiziţionat de la omul de afaceri George Becali şi poziţionat peste drum de lotul cumpărat de la Nusco. Investitorul a mai construit în Bucureşti circa 120.000 mp de spaţii de birouri, cele mai importante imobile fiind Opera Center (livrat în două faze: în 2001 şi 2002), Bucharest Business Park (2006), Floreasca 169A (2009) şi Floreasca Park (2013).

În plină dezvoltare

Compania italiană Nusco, coordonată de Michele Nusco, a vândut în acest an proprietăţi în valoare de 70 mil. euro în acest perimetru. Recent, omul de afaceri Ioannis Papalekas, prin intermediul companiei sale Globalworth, a cumpărat clădirea de birouri Nusco Tower pentru 46 mil. euro şi un teren de 2.434 mp, amplasat la circa 200 metri distanţă de acest imobil, pentru 4 mil. euro. În ambele tranzacţii vânzătorul a fost compania Nusco.

Tot Papalekas a cumpărat în luna noiembrie şi prima clădire de birouri dezvoltată de grupul suedez Skanska în România, pentru suma de 44 mil. euro. Proprietatea, care va găzdui de anul viitor sediul Orange România, este lângă Nusco Tower. Peste drum de cele două obiective, Papalekas construieşte turnul de birouri Bucharest One, din care Vodafone are deja închiriată o suprafaţă de 16.000 mp.

Lângă acest turn, aflat la stadiu de structură, se află mallul Promenada, cumpărat pentru 148 mil. euro de fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI). Adiacent centrului comercial se află fostul sediu al companiei Romenergo, controlată de Dragoş Bîlteanu. NEPI a cumpărat de la Bîlteanu şi terenul de 1,2 hectare aferent acestei clădiri, care va fi demolată. Pe acest lot, sud-africanii intenţionează să extindă Promenada şi să integreze mallul cu o nouă dezvoltare de birouri de clasa A.

Astfel, în acest moment, pe lângă Pasajul Pipera se află proiectele: Sky Tower, Promenada, Bucharest One (în construcţie), Floreasca Tower (în proprietatea Uniqa Real Estate), Green Court Bucharest (o clădire în construcţie şi una cumpărată de Papalekas, ambele dezvoltate de Skanska), Nusco Tower, Oregon Tower (urmează să se construiască) şi Floreasca Park.