Partidul Acţiune şi Solidaritate obţine 63 de mandate de deputat, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor. Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor – 32 de mandate, iar Partidul Şor – 6 mandate. Mandatele de deputat sunt distribuite conform metodei D’Hondt, care favorizează concurenţii electorali cu cele mai multe voturi din contul formaţiunilor care nu au trecut pragul electoral, precizează portalul alegeri.md.

În urma prelucrării a mai bine de 99% din procesele verbale, PAS acumulează 52,69% din voturi, BeCS – 27,26%, iar Partidul Şor – 5,75%. Mai rămân neprelucrate 5 procese verbale de la secţiile de votare din străinătate. La alegerile parlamentare din 11 iulie, cetăţenii au ales între 23 concurenţi electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. La urne s-au prezentat 1 265 de milioane de alegători sau 44,56% din totalul votanţilor înscrişi în listele electorale. Peste hotare au votat peste 212 mii de moldoveni.

Partidul Maiei Sandu a câștigat alegerile

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare.

Astfel, în urma numărării voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic „Şor” (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,78% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral „Renato Usatîi”, cu 4,11% din voturile alegătorilor.

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova- 1,82%.

În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan