Într-o scrisoare adresată premierului britanic, ei afirmă că David Cameron ar putea folosi o clauză din legislaţia UE pentru a împiedica un „val distrugător şi destabilizator de imigraţie în masă”. Clauza permite ţărilor să continue controalele la graniţă dacă se confruntă cu „tulburări serioase pe piaţa muncii”, se arată în scrisoare. Marea Britanie are nevoie „de spaţiu şi timp” pentru a reduce pe termen lung şomajul în rândul tinerilor.

„Nu suntem de acord cu ideea guvernului că nu există nici o posibilitate sau alternativă pentru prelungi moratoriul privind imigraţia din Bulgaria şi România”, se arată în scrisoarea scrisă de preşedintele Conservative Grassroots, Robert Woollard, şi „susţinută de preşedinţi locali ai asociaţiei, foşti preşedinţi şi alţi militanţi”.

Potrivit scrisorii, „o clauză de salvgardare” prevăzută în tratatul de aderare la UE pentru cele două ţări „permite reimpunerea unor măsuri restrictive temporare” în orice stat membru dacă „au loc sau sunt prevăzute perturbări grave pe piaţa muncii”.

„Şomajul pe termen lung în rândul tinerilor din Marea Britanie – 21% – este al treilea cel mai mare în cadrul UE şi în ţările OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică)”, se arată în scrisoare.

Potrivit scrisorii, este logic pentru Marea Britanie „să-ţi exercite unilateral rezervele pe probleme de imigraţie conform Tratatului de la Lisabona şi să extindă restricţiile iniţiale până în 2018 pentru a permite economiei britanice să aibă spaţiul şi timpul de a contracara tendinţa de şomaj în rândul tinerilor”.

„Trebuie să fiţi conştienţi de faptul că aceasta este o poziţie politică ce nu poate fi susţinută având în vedere opoziţia extinsă în rândul populaţiei britanice”, se arată în scrisoare. „Este, de asemenea, o poziţie economică neconvingătoare având în vedere presiunea uriaşă exercitată deja asupra serviciilor publice într-o perioadă în care ţara se confruntă cu provocări acute în planul economiei”, se menţionează în documentul citat de Agerpres.

„Cum vor putea susţine autorităţile locale un noul val de imigranţi şi familii întregi fără un sprijin financiar suplimentar sau creşterea impozitelor locale? Problema fiscală este pur şi simplu nejustificată, iraţională şi total incorectă şi poate conduce la revoltă socială”, se mai arată în scrisoare.

„Ca o problemă urgentă vă cerem să convocaţi reuniune specială a parlamentului şi să supuneţi la vot amendamentul propus de Nigel Mills la Legea Imigraţiei, cât mai curând”, se arată în scrisoare.

Peste 60 de deputaţi au semnat amendamentul propus de liderul Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP, anti-imigraţie), Nigel Farage, pentru a extinde controalele la graniţe până în 2018. Dar la începutul acestei luni, liderul Camerei Comunelor, Andrew Lansley, a anunţat că proiectul nu va fi dezbătut până anul viitor – după ce expiră controalele.

Problema imigraţiei este în prezent în centrul dezbaterilor politice britanice, în special ca urmare a liberalizării pieţei muncii în UE, începând de la 1 ianuarie, pentru lucrătorii bulgari şi români. Londra a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie o înăsprire a condiţiilor privind accesul imigranţilor la ajutoare sociale.

Nigel Farage a cerut menţinerea restricţiilor aplicate românilor şi bulgarilor, care nu pot să exercite până la 31 decembrie decât un număr limitat de meserii în UE. Premierul David Cameron şi-a exprimat de asemenea intenţia de a cere impunerea unor limite privind libera circulaţie în UE, declanşând nemulţumirea Bruxelles-ului.
Imigranţi români şi bulgari, nevoiţi să plătească bilete mai scumpe pentru cursele aeriene spre Londra
    
Companiile aeriene vor avea numai de câştigat de pe urma creşterii costului biletului de avion pentru mii de români şi bulgari care sunt aşteptaţi să sosească în Marea Britanie începând de săptămâna viitoare, după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii în Marea Britanie, relatează Global Travel Industry News.

Imigraţii vor plăti 600 până la 900 de lire sterline pentru o călătorie dus, la Londra, de şase ori mai mult decât preţul unui bilet dinspre Londra către o altă destinaţie.

Un bilet de avion la compania British Airways, de la aeroportul Heathrow spre Sofia, Bulgaria, luni, 6 ianuarie, costă numai 145 de lire un drum, în timp dinspre Sofia spre Londra costă 899 de lire de persoană. La easyJet, preţul unui bilet de pe aeroportul Gatwick spre Sofia încep de la 49,60 lire la 1 ianuarie şi ajungând la 72,41 lire la 5 ianuarie, doar dus. Însă zborurile de la Sofia spre Gatwick costă mai mult decât dublu, începând de la 101 lire pe persoană, un drum, la 1 ianuarie, şi ajungând la 283 lire, la 5 ianuarie. Atât British Airways, cât şi easyJet au dezminţit că încearcă să profite de pe urma cererii mari de bilete de avion către Londra.

„Noi avem diverse oferte în reţeaua noastră şi zborurile de la Londra vor fi în mod firesc diferite de zborurile spre Londra”, a declarat un purtător de cuvânt al British Airways. „Aceasta se aplică pentru 75 de ţări cu care lucrăm, nu este un tarif special pentru România sau altă rută”, a precizat sursa citată.

La rândul său, o purtătoare de cuvânt a companiei easyJet a afirmat că nu există „nicio dovadă privind creşteri semnificative la numărul de pasageri din ianuarie 2014 pe rutele menţionate. Noi continuăm să asigurăm călătorii accesibile şi convenabile pentru pasagerii noştri şi le recomandăm să încerce să-şi facă rezervări cât mai devreme pentru a obţine bilete la cele mai ieftine preţuri”, a menţionat sursa citată.

Sursa: Agerpres