Potrivit informaţiilor publicate de Parlamentul german pe pagina sa de internet, CDU a primit pe 9 octombrie donaţii în valoare de câte 230.000 euro de la Johanna Quandt şi de la fiii săi, Stefan Quandt şi Susanne Klatten. CDU a subliniat că a comunicat Parlamentului german valoarea respectivelor donaţii, familia Quandt fiind, de mulţi ani, unul dintre principalii donatori ai conservatorilor. Deja, după alegerile din 2009 CDU a primit în total 450.000 de euro de la trei dintre acţionarii BMW.

Donaţia făcută de familia Quandt a provocat însă controverse în Germania, ea realizându-se aproape în paralel cu discuţiile la nivel european privind impunerea unor norme mai severe producătorilor auto din Europa pentru limitarea emisiilor de CO2. Aceasta, în condiţiile în care Germania a blocat, luni, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai mediului de la Luxemburg, votul asupra unui acord care prevedea reducerea la 95 g/km în 2020 a emisiilor de CO2 pentru autoturisme.

În urma deciziei de la Luxemburg, vechiul acord asupra reducerii emisiilor de dioxid de carbon va trebui renegociat, un consens asupra acestei chestiuni fiind posibil în următoarele săptămâni, potrivit ministrului german al mediului, Peter Altmaier (CDU). Ulterior, decizia va trebui acceptată şi de statul german şi Parlamentul European.

Aşa-numiţii ‘fabricanţi Premium’, precum BMW, au cele mai mari dificultăţi în a respecta limitele cerute de Comisia Europeană în privinţa emisiilor de CO2 pentru automobilele lor de clasă superioară, spre deosebire de producătorii de maşini cu motoare mai mici, iar aceasta explică temerea guvernului de la Berlin că noile norme europene ar putea dezavantaja industria auto din Germania.

Organizaţia ‘Lobby Control’ a criticat donaţia făcută de BMW partidului Angelei Merkel, insistând asupra ‘apropierii temporale’ între transferul de fonduri şi amânarea votului asupra acordului de reducere a emisiilor de CO2.

La rândul său, partidul de stânga Die Linke a fost şi mai categoric în a critica donaţia primită de CDU, liderul formaţiunii, Klaus Ernst, invocând ‘cel mai grav caz de cumpărare a deciziilor politice’. ‘BMW o are pe Merkel la buzunar’, a declarat Ernst cotidianului german Leipziger Volkszeitung. ‘Nimeni nu a făcut acest lucru atât de deschis. Aceasta va avea cu siguranţă consecinţe’, a spus el.

Sursa: Agerpres