Mai mult de două treimi (67%) dintre utilizatorii internetului din Europa sunt îngrijorați de faptul că datele personale din mediul online sunt utilizate pentru a ținti mesajul politic pe care îl văd, subminând concurența liberă și corectă dintre partidele politice. Uniunea Europeană a luat măsuri pentru protejarea datelor personale digitale și face tot posibilul pentru a se asigura că alegerile europene nu sunt distorsionate prin folosirea abuzivă a datelor personale ale alegătorilor.

„Îndeosebi după scandalul privind protecția datelor în care au fost implicate companiile Facebook și Cambridge Analytica, oamenii sunt mult mai conștienți privind protecția datelor personale. Prezentul regulament reprezintă un pas important în restaurarea încrederii cetățenilor în Uniunea Europeană și în participarea democratică în ansamblu”, explică coraportorul Rainer Wieland (Partidul Popular European, Germania).

În contextul alegerilor europene din 23-26 mai 2019 sunt considerate noi norme de sancționare a partidelor politice europene ai căror membri încalcă deliberat protecția datelor personale pentru a influența rezultatul alegerilor. Comisia pentru afaceri constituționale a aprobat raportul la 6 decembrie 2018 și acesta va fi supus votului în plen pe 12 martie.

„Eu nu cred că vreo organizație sau partid politic va risca să facă abuz de datele personale ale cetățenilor europeni pentru a profita. Cu toate acestea, este responsabilitatea noastră să consolidăm procedurile în ceea ce privește încălcările și sancțiunile pentru a transmite un mesaj foarte clar către puținii indivizi sau grupurile care ar fi tentate să nu joace conform regulilor”, a spus Mercedes Bresso (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Italia).

Cum ar funcționa noul regulament?

Autoritățile naționale de supraveghere a protecției datelor sunt responsabile de monitorizarea alegerilor la nivel național

Partidele politice europene organizează campanii complementare la nivel european, inclusiv pentru candidatul principal

Dacă o autoritate națională de supraveghere decide că a avut loc o încălcare, aceasta va informa autoritatea pentru partidele politice europene și fundațiile politice europene. Autoritatea va decide apoi asupra penalizării.

SURSA: europarl.europa.eu