Prin intermediul aplicației, doritorii pot căuta și aplica rapid la locuri de muncă în domeniul HoReCa, fie pentru o perioadă limitată de timp, fie pentru o perioadă nedeterminată.

Sprijin pentru angajați și angajatori

Cel care stă în spatele conceptului Tura9 este Mihai Lilea. A activat în domeniul industriei alimentare timp de aproximativ 20 de ani, perioadă în care și-a putut da seama de nevoile din acest sector. După anii petrecuți în HoReCa a decis să își schimbe domeniul de activitate și s-a implicat în agricultură. Însă, participarea la programul F&B Business Accelerator (Un program dezvoltat de Hospitality Culture Institute, o organizație care reunește lideri și profesioniști HoReCa, parteneri academici, arhitecți, reprezentanți media, antreprenori și business angels) l-a făcut să vrea să se reîntoarcă în acest sector. Aici, după cum a evidențiat și fondatorul, a întâlnit un colectiv în care „trebuie neapărat să intri” dacă îți dorești să începi orice, producție sau orice formă de alimentație publică și servicii.

Pe lângă sprijinul profesional care i-a fost oferit în cadrul programului: suport pe partea de implementarea, pe partea de juridic, economic, și altele, sprijinul a venit și pe plan personal.

Mihai Lilea, Tura9, sursa foto, arhiva companiei
Mihai Lilea, Tura9, sursa foto, arhiva companiei

„Pe plan personal ne-au ajutat prin validarea propriilor idei, prin încurajarea în acțiuni ulterioare și prin faptul că am format relații de prietenie”, a declarat Mihai Lilea într-un interviu pentru infofinanciar.ro

Acum, prin intermediul aplicației Tura9, el oferă soluția uneia dintre problemele pe care le-a identificat de-a lungul timpului în sectorul alimentației publice. În plus, satisfăcute sunt atât nevoile angajaților, cât și nevoile angajatorilor.

Bazele Tura9

Conform informațiilor pe care le-a oferit Mihai Lilea, una dintre problemele extrem de importante descoperite în industria HoReCa este lipsa angajaților. Chiar el s-a confruntat cu acest impediment.

Tura9, sursa foto: arhiva companiei
Tura9, sursa foto: arhiva companiei

„Ideea ne-a venit foarte repede. Eu operam atunci un grup de firme care avea peste 200 de angajați. În HoReCa, în mare parte, lipsesc angajații. Eu ce făceam. Pentru a-mi rezolva problemele, luam dintr-o parte, acolo unde fluxul operațional îmi permitea să rămân fără un om sau fără doi oameni și mutam în cealaltă parte unde fluxul operațional mă obliga să am acei oameni”, a declarat fondatorul Tura9.

Ideea nu este una nouă. A reușit să o aducă la viață cu ajutorul prietenilor care „s-au implicat trup și suflet”. Totuși, aplicația a fost lansată recent, în anul 2023. Varianta inițială s-a lansat la jumătatea lunii ianuarie a anului anterior. S-au realizat teste de piață pentru o perioadă de 4-5 luni, iar problemele care au apărut de-a lungul drumului au fost soluționate. Varianta pe care utilizatori o pot găsi acum în magazinele de aplicații oficiale a fost lansată în noiembrie 2023.

Ce urmează?

Pentru a putea ajunge în punctul de acum, a fost nevoie de o investiție considerabilă. Cu toate acestea, Mihai Lilea a transmis că s-au „oprit înainte de 100.000 de euro”. În principal, acești bani au fost alocați dezvoltării, RND-ului și marketingului. De asemenea, au mai fost acoperite și „niște costuri operaționale relativ reduse”. Banii au venit din surse proprii, însă acum echipa este în căutarea unei finanțări exterioare „în așa fel încât să validăm ceea ce facem și cu oameni dispuși să riște alături de noi”.

Tura9, sursa foto: arhiva companiei
Tura9, sursa foto: arhiva companiei

În momentul de față, Tura9 este mai prezentă pe piața din Timișoara. Asta pentru că „în primul rând aici suntem, pentru că cunoșteam oamenii de aici, a fost ușor să comunicăm”. Cu toate acestea, Mihai Lilea plănuiește extinderea în toată țara. Însă, vrea să înceapă cu Bucureștiul.

„Planul nostru pe termen scurt este să ajungem în București cât mai repede. Pentru a intra în București avem nevoie de mult mai mult efort. Este la alt nivel din cauza dimensiunii și asta s-ar putea să ne facă lucrurile mai grele. Însă este la alt nivel din cauza digitalizării și a deschiderii față de nou și asta s-ar putea să ne ajute”, este mesajul transmis de fondatorul Tura9.

Cum funcționează?

Aplicația Tura9 este dedicată angajaților și angajatorilor din domeniu HoReCa. Asta cel puțin pentru moment, deoarece Mihai Lilea plănuiește extinderea la mai multe domenii.

În momentul accesării, utilizatorii au posibilitatea de a alege unul din două canale. Cel pentru candidați și cel pentru angajatori.

„Poți să fii candidat. Dacă ai nevoie de bani rapid sau de un extra venit, ești student și vrei în weekend să muncești pentru a merge acasă sau pentru a ieși cu prietenii. Poți să fii candidat și să iei câteva ture. Sau poate lucrezi deja în sector și vrei să îți schimbi angajatorul și poate nu cunoști foarte mulți. Și atunci acesta este unul dintre drumuri: candidatul”, a transmis Mihai Lilea.

De cealaltă partea se află angajatorul. Este cel care are nevoie.

„Dacă stai să te gândești, toată lumea face chestia asta. Și aici putem da exemplu pe Uber. Este un Uber inversat. Este o platformă care face legătura între două părți: cel care are nevoie și cel care poate să ofere ajutor”, a mai adăugat fondatorul Tura9.

Care sunt atuurile

Atunci când vine vorba despre atuurile pe care Tura9 le are, Mihai Lilea a subliniat două. Asta cu toate că „lucruri bune sunt destul de multe și mărunte”, așa cum a descris el. În primul rând, un lucru de care sunt mândri atât el cât și cei care au pus umărul la dezvoltarea acestei aplicații este faptul că s-a găsit o modalitate prin care să „adunăm cât mai mulți candidați dedicați sectorului”

„Cei care au această aplicație pe telefon vor să lucreze în HoReCa. Pe ei nu îi interesează orice job, ci îi interesează joburi specifice sectorului de alimentație publică”, a specificat fondatorul Tura9.

Tura9, sursa foto: arhiva companiei
Tura9, sursa foto: arhiva companiei

În cel de-al doilea rând, celălalt aspect important al aplicației este „că aplicația în sine este dedicată”.

„Partea de interfață și experiența utilizatorului au fost bine puse la punct, bine analizate și îmbunătățite împreună cu echipa și împreună cu niște designeri foarte pricepuți, pe care le-am optimizat după perioada de test. Faptul că ei au aplicație pe telefon, faptul că procesul de depunere al CV-ului este simplificat, faptul că poți accesa și poți filtra job-urile în funcție de locație, experiența pe care o ai, venitul pe care ți-l dorești, oraș și așa mai departe, simplifică și creează un proces foarte rapid. Și atunci acesta aș putea să spun că este al doilea lucru foarte bun”, a mai adăugat Mihai Lilea.

Pe un drum bun

Deși au trecut prin numeroase provocări, ele au fost depășite cu succes. În acest fel, utilizatorii pot găsi acum în magazinele oficiale aplicația Tura9. Una dintre cele mai mari „impedimente” pentru echipă a fost, după cum a declarat fondatorul, „fost penetrarea pieței și schimbarea obiceiurilor de consum. Și mă refer aici la angajator, nu la candidat”.

„Tinerii sunt mult mai deschiși la schimbare. Angajatorul are tendința de a utiliza aceleași ustensile pe care le-a utilizat în trecut. Pune anunț, pe Facebook, apoi sună prietenii și apoi se plânge că nu găsește oameni buni”, după cum a evidențiat acesta. Ei bine, pentru a trece de acest obstacol, „ingredientele secrete” au fost comunucarea și forța brută.

Până în momentul de față există aproximativ 1.000 de joburi efectuate și angajări. Un avantaj este faptul că la finalul fiecărei experiențe, cele două părți acordă o recenzie, în mod egal și transparentei, părții celeilalte.

Oferte de joburi Tura9, sursa foto: arhiva companiei
Oferte de joburi Tura9, sursa foto: arhiva companiei

„Am ajuns să avem locații care au 40-60 de review-uri. Și au o notă cumulativă. Și apoi tu, în afară de nota cumulativă, care este media acelor review-uri, tu poți derula pentru a vedea cine ce a spus despre locația respectivă. În așa fel încât să poți să iei o decizie bună, exact ca atunci când își achiziționezi un produs de pe o platformă de shopping online”, a mai explicat Mihai Lilea.

Nu în ultimul rând, un lucru care ar mai trebui evidențiat este faptul că angajații nu au costuri pe această aplicație. Costurile sunt percepute numai pentru angajatori. În acest fel, candidații nu pot decât să facă bani cu ajutorul Tura9, nu să cheltuie bani.