Președintele Parlamentului European, David Sassoli, nu este mulţumit de bugetul propus al Uniunii Europene. Mai exact, oficialul spune că propunerea de buget pentru perioada 2021 – 2027, prezentată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este „nesatisfăcătoare”.

”Propunerea pentru viitorul exercițiu bugetar este foarte departe de ceea ce este necesar pentru finanțarea vechilor și noilor programe ale Uniunii Europene”, precizează David Sassoli într-un comunicat de presă dat publicității vineri seara.

Este o propunere care contrazice ambițiile proclamate de către statele membre

Președintele Parlamentului European explică că această propunere de buget este o variantă puțin modificată a celei propuse de Finlanda la finele anului trecut și pe care europarlamentarii au respins-o cu o largă majoritate.

”Este o propunere care contrazice ambițiile proclamate de către statele membre – nu de către Parlament – în trei domenii prioritare: clima, digitalizarea și dimeniunea geopolitică. Este o propunere care riscă să lase Europa nu numai în urma propriilor obiective, cât și în urma altor actori de pe scena internațională, cum ar fi China și Statele Unite”, mai precizează Sassoli.

Acesta spune că Parlamentul European este dispus la negocieri, dar arată că Brexitul nu trebuie să ducă la un buget restrâns, ci dimpotrivă, este nevoie de un buget mai amplu care să fie folosit în interesul cetățenilor europeni. Parlamentul cere Consiliului European să îmbunătățească acest proiect de buget la reuniunea din 20 februarie, pentru că forma actuală nu poate fi acceptată, scrie g4media.ro.