Un sondaj la nivelul Europei al unei comisii parlamentare a descoperit că salariul mediu brut al parlamentarilor italieni, inclusiv cheltuielile, este mai mare de 16.000 de euro, iar pentru unii poate trece de 18.000 de euro, scrie Agerpres.

Parlamentarii francezi, cu o remuneraţie lunară brută de circa 14.000 de euro, se află pe poziţia a doua în topul celor mai bine plătiţi aleşi din statele zonei euro. Aleşii germani câştigă în jurul a 12.600 de euro, în timp ce parlamentarii spanioli obţin 4.650 de euro, excluzând cheltuielile cu secretarii. Parlamentarii greci câştigă aproape 8.600 de euro, iar cei britanici – 6.500 de euro.

Raportul va amplifica apelurile la diminuarea salariilor parlamentarilor italieni la nivel european, într-o perioadă când populaţiei i se cere să strângă cureaua în contextul introducerii de către guvernul tehnocrat a unor măsuri de austeritate menite a reduce datoria uriaşă a ţării.

Premierul italian Mario Monti a spus la primul său discurs adresat parlamentului italian în luna noiembrie că beneficiile şi plăţile nejustificate pentru clasele privilegiate din Italia, în special pentru parlamentari, vor fi reduse pentru a face economii şi pentru a oferi un exemplu.

Însă parlamentarii au protestat imediat ce au apărut informaţii despre reducerea beneficiilor lor. Guvernul a stabilit imediat că reducerea salariilor parlamentarilor stă în mâinile aleşilor. Un purtător de cuvânt al premierului a negat că guvernul şi-a schimbat poziţia. El a declarat pentru The Independent că s-a decis că reducerea remuneraţiilor aleşilor ţine de competenţa parlamentului.

Totuşi, până acum nu au apărut propuneri concrete de reducere a costurilor parlamentare. "Ştim că avem nevoie de un buget pentru situaţii de urgenţă şi că trebuie să facem sacrificii. Însă am sperat că cei de la putere vor oferi un exemplu. Nu au existat semnale în acest sens", a declarat Giorgio Saccoia, purtător de cuvânt al sindicatului din sectorul public CGIL, unul dintre cele mai mari.

Preocupările legate de abilitatea parlamentarilor de a-şi adopta propriile măsuri de austeritate nu vor fi diminuate de tonul din raport, realizat de membrii Camerei Deputaţilor şi de colegii lor din Senat, care câştigă în jurul a 12.000 de euro pe lună.
Aleşii italieni obţin bilete de tren şi de avion gratuite
Documentul sugerează că, date fiind complexitatea structurilor de plată din parlament şi diferenţele dintre sistemele de plată din statele membre UE, datele sunt "de o calitate insuficientă" pentru a fi folosite ca bază pentru reducerea salariilor aleşilor.

Presa a relatat constant despre dorinţa italienilor de rând de a vedea reduse salariile şi privilegiile parlamentarilor. Aleşii italieni obţin bilete de tren şi de avion gratuite, având totodată şi dreptul de a cere lunar 1.300 de euro pentru cheltuieli de călătorie.

Parlamentarii italieni se bucură de asemenea de pensii după numai un mandat şi li se permite să-şi păstreze slujbele zilnice, completate cu salarii suplimentare şi pensii private.

Chiar înainte de Crăciun, unii aleşi – inclusiv Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator Benito Mussolini – au criticat sugestiile că salariile parlamentarilor ar trebui reduse la 5.000 de euro pe lună. "Din cauza unora care s-au îmbogăţit din politică şi din bani obţinuţi pe sub mână, trebuie să plătim cu toţii. Vor să suferim mai mult. Dar dacă ne reduceţi salariile la 1.000 de euro pe lună, oamenii vor dori să vadă că vom primi 500 de euro", a spus Alessandra Mussolini.

Unii comentatori spun că ţinta ar trebui să fie mai degrabă corupţia parlamentară decât salariile mari. "Parlamentarii ar trebui să primească salarii mari dacă vor să fie funcţionari dedicaţi şi calificaţi. Unii sunt demni şi dedicaţi. Însă mulţi sunt corupţi şi se află în parlament doar pentru a face lobby şi pentru a se îmbogăţi", a afirmat profesorul de ştiinţe politice Franco Pavoncello de la Universitatea John Cabot de la Roma.

Italia nu duce lipsă de exemple de politicieni corupţi. Printre cele mai cunoscute cazuri este cel al fostului lider căzut în dizgraţie, Bettino Craxi, care a luat mită de peste 10 milioane de lire de la o firmă, All Iberian, înfiinţată de prietenul şi protejatul său, Silvio Berlusconi.