Consiliul Concurenţei a luat o decizie de „neobiecţiune privind concentrarea economică realizată prin preluarea controlului unic de către Globalworth Holdings Cyprus Limited, prin Serena Holdings Limited şi Kusanda Holdings Limited, asupra Bog’Art Offices SRL, constantând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal“.

Tranzacţia urmează să se încheie până la 31 decembrie 2014. Ioannis Papalekas a anunţat încă din primăvară că intenţionează să cumpere sediul UniCredit din zona Piaţa Presei Libere contra sumei de 43,3 mil. euro. Imobilul de birouri se află momentan în administrarea omului de afaceri Raul Doicescu, proprietarul companiei de construcţii Bog’Art, care a dezvoltat proiectul la cererea UniCredit, bancă ce ocupă întregul imobil.

Potrivit datelor Globalworth, achiziţia Unicredit Tower presupune şi preluarea creditului accesat pentru dezvoltarea proiectului în valoare de 28 mil. euro. Veniturile anuale generate de imobil din chirii se ridică la 3,9 mil. euro.

Coş de cumpărături

În prezent, Ioannis Papalekas este unul dintre cei mai activi investitori imobiliari de pe piaţa românească. În decurs de o lună, Globalworth a cumpărat prima clădire de birouri dezvoltată de grupul suedez Skanska în România (viitorul sediu Orange România), pentru suma de 44 mil. euro, şi a plătit încă 46 mil. euro pe clădirea de birouri Nusco Tower (sediul Volksbank şi Oracle).

Cele două imobile sunt amplasate peste drum de turnul de birouri Bucharest One, pe care Papalekas îl construieşte chiar lângă Pasajul Pipera. În acest turn, preînchiriat deja în proporţie de 44,1%, Vodafone a închiriat un spaţiu de 16.000 mp unde îşi va muta sediul.

Recent, Globalworth a anunţat că una dintre clădirile programate pentru construcţie în zona metroului Pipera va fi ocupată de Telekom, o suprafaţă de 25.000 mp. Firma de construcţii Bog’Art, controlată de omul de afaceri Raul Doicescu, a început de curând demolarea fostelor clădiri administrative ale grupului farmaceutic Farmexim în locul cărora Ioannis Papalekas va construi cel mai mare centru de afaceri din România. Globalworth Real Estate, companie controlată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a cumpărat în vara acestui an un teren cu o suprafaţă de 30.000 mp în spatele staţiei de metrou Pipera. Investitorul a plătit 14,3 mil. euro distribuitorului de medicamente Farmexim, controlat de omul de afaceri Ovidiu Buluc.

Pe acest teren, Globalworth a anunţat că va dezvolta un complex care presupune o investiţie de 98 mil. euro şi care va îngloba staţia de metrou Pipera. Proiectul Globalworth Campus este prevăzut cu o suprafaţă de 105.000 mp, împărţită în trei turnuri de birouri şi în spaţii comerciale. În plus complexul va dispune de 1.500 de locuri de parcare. În prezent, cel mai mare parc de afaceri din România este Iride Business Park, aflat tot în apropierea staţiei de metrou Pipera. Acesta are o suprafaţă închiriabilă de 92.855 mp şi este în portofoliul austriecilor de la Immofinanz, cel mai mare proprietar de spaţii de birouri din ţară, cu un total de 206.347 mp.

Globalworth a iniţiat la sfârşitul lunii martie o acţiune de majorare de capital în valoare de 200 mil. euro. Din suma vizată, 112 mil. euro sunt alocaţi pentru investiţii viitoare, din care 94 mil. euro privesc proiecte imobiliare deja contractate sau a căror achiziţie se află într-un stadiu avansat de negociere.