„Studiul ar fi trebuit să beneficieze de un aviz favorabil al Comitetului pentru protecția persoanelor și de o autorizație a ANSM pentru a fi pus în aplicare. ANSM se pregătește astfel să readucă problema în fața instanțelor „, a anunțat Agenția, după publicarea, în luna mai, a unui studiu preliminar de către profesorul Didier Raoult și echipa sa.

Didier Raoult a fost, mai ales în prima parte a pandemiei de COVID-19, extrem de mediatizat și transformat într-un « papă » al tratamentului cu hydroxycloroquina. El a devenit de asemenea, prin ricoșeu, icoana antivaccinistilor desi el nu s-a declarat împotriva vaccinurilor în general.

Hidroxicloroquina: Didier Raoult anunță retragerea studiului

Sub presiunea conducerii spitalului din Marsilia, Didier Raoult și echipa sa au anunțat vineri, 2 iunie, că și-au retras ultimul studiu controversat asupra hidroxiclorochinei “efectuat pe 30.000 de pacienți cu Covid-19 tratați la IHU din Marsilia între 2 martie 2020 și 31 decembrie 2021.”

Șaisprezece societăți medicale de cercetare au interpelat autoritățile despre lipsa de sancțiuni în fața celui mai mare studiu terapeutic „sălbatic” cunoscut, denunțând studiul lui Didier Raoult. Acestea dau vina pe IHU din Marsilia pentru prescrierea de medicamente fără să se fi efectuat studii serioase înainte. 

Niste « proști », răspunde profesorul Raoult, în stilul sau caracteristic.

Spitalul este acuzat de « prescripția sistematică a unor medicamente ca hidroxiclorochina, zincul, ivermectina sau azitromicina la pacienții cu Covid-19, fără baze farmacologice solide și în absența unor dovezi de eficacitate ”.

Mai grav, potrivit acestora, rețetele au continuat să fie prescrise « mai mult de un an după demonstrarea oficială a ineficienței lor ».

În concluzie, autoritățile trebuie să ia „măsuri adecvate pentru greșelile comise”, în numele „siguranței pacienților” și „credibilității cercetării medicale franceze”, se spune in tribuna publicata de cotidianul Le Monde.

„Reacții adverse potențiale care pot fi grave”

Agenția pentru Produse Medicale (ANSM) a estimat de la bun început că utilizarea hidroxiclorochinei „expune pacienții la efecte adverse potențial grave”.

În iulie 2022, parchetul din Marsilia a deschis o anchetă judiciară, după un raport foarte grav al ANSM, pentru «falsuri în scris», «utilizarea falsurilor în scris» și «cercetare intervențională care implică o persoană umană, care nu este justificată prin tratamentul său obișnuit». Pentru moment, rechizitoriul nu este terminat, a declarat la sfarsitul lunii mai pentru AFP procurorul însărcinat cu acest caz .

Întrebat duminică în cadrul Marelui Juriu RTL / LCI / Le Figaro, ministrul Sănătății, François Braun, a amintit că ministerul său și cel al Educației și Cercetării au sesizat  procurorul privind « funcționarea IHU din Marsilia. “Ancheta este în desfășurare” a spus procurorul. Întrebat dacă ancheta se referă și la noul studiu clinic «sălbatic» al echipei lui Raoult, el a răspuns: «desigur».