”Vreau să vă asigur că acest fapt trist nu-mi va deturna atenţia, cu siguranţă, de la aplicarea reformei, care merge înainte cu colaboratorii mei şi cu sprijinul vostru al tuturor”, li s-a adresat Suveranul Pontif credincioşilor reuniţi în piaţa Sf.Petru după rugăciunea Angelus.

Papa se exprima astfel pentru prima oară despre acest scandal după arestarea la sfârşitul săptămânii trecute a două persoane suspectate că ar fi la originea sustragerii acestor documente, un prelat spaniol şi o tânără consultantă. Aceste două documente se află la originea a două cărţi care au dezvăluit profunda rezistenţă la reformele pe care papa intenţionează să le efectueze în cadrul Bisericii.

”Ştiu că mulţi dintre voi sunteţi tulburaţi de informaţiile care circulă în aceste ultime zile despre documente secrete ale Sfântului Scaun, ce au fost sustrase şi publicate”, le-a spus el credincioşilor.  ”Publicarea acestor documente a fost o eroare. Este un act deplorabil care nu ajută. Eu însumi, am cerut acest studiu şi documentele respective, eu şi colaboratorii mei le cunoşteam deja”, a asigurat Francisc,

De atunci au fost luate măsuri şi ele au dat deja primele rezultate, a afirmat papa, fără să ofere precizări. Discursul lui pare să fie un răspuns dat autorului uneia din cele două cărţi, Gianluigi Nuzzi, care estima că 'dezvăluirea secretelor nu poate decât să servească celui care vrea transparenţă, obiectivul numărul unu al papei'. Suveranul Pontif şi-a încheiat discursul cerând credincioşilor 'să nu se lase perturbaţi şi să meargă înainte cu încredere şi speranţă'. (Sursa: Agerpres)

Prelatul spaniol Lucio Angel Vallejo Balda şi consultanta italiană Francesca Immacolata Chaouqui sunt suspectaţi că ar fi la originea unui furt de documente care au permis scrierea a două cărţi ce denunţă fraudele financiare ale unor cardinali şi o gestiune dezordonată a finanţelor Sfântului Scaun.

Inerţia Curiei, guvernul Vaticanului, ai cărei unii membri sunt reticenţi la schimbare, frânează voinţa de reformă a papei Francisc, care doreşte o biserică mai preocupată de cei săraci, de oamenii simpli şi mai deschisă faţă de toţi cei care trec prin dificultăţi.