Panasonic, care a început în 1975 dezvoltarea panourilor solare, intenţionează să încheie producţia din Dorog, Ungaria, în luna septembrie şi să concedieze aproximativ 550 de angajaţi, a anunţat Chieko Gyobu, purtător de cuvânt al companiei nipone.

Echipamentele de producţie vor fi transferate din Ungaria la fabricile din Malaezia şi Japonia pentru a păstra capacitatea anuală de producţie la 900 MW, a explicat Gyobu.

Decizia Panasonic vine ca urmare a scăderii pieţei europene de panouri solare, în urma reducerii subvenţiilor guvernamentale şi a taxei de 11,8% impuse de UE asupra panourilor solare chineze. Piaţa din Japonia este în creştere, datorită programului public de subvenţii pentru energie regenerabilă.

Comisia Europeană a impus la începutul lui iunie o taxă provizorie antidumping de 11,8% asupra panourilor solare chineze şi, în replică, Beijingul a lansat o anchetă antidumping asupra vinurilor importate din Uniunea Europeană. Taxa provizorie asupra panourilor solare ar urma să ajungă la 47,6% în august şi să obţină un statut definitiv în decembrie ca urmare a unui vot al statelor membre UE.
Sursa: Agerpres