Cutremurul a avut loc pe 20 septembrie, ora 23:25 (ora locală a României), la adâncimea de 10 km, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Arhipelagul Kurilelor este situat la extremitatea estica a insulei japoneze Hokkaido.

Deocamdată nu se cunosc date cu privire la eventuale pagube materiale sau victime. Autoritățile iau în calcul cel mai negru scenariu.

Insulele Kurile, zgudite de cutremure

Un alt cutremur puternic cu magnitudinea de 7 grade a avut loc, acum câțiva ani, în nordul Insulelor Kurile, arhipelag din Oceanul Pacific, anunţă seismologii americani, citaţi de AFP.

Potrivit Institutului american de geofizică (USGS), cutremurul s-a produs la ora 04.23 GMT (07.23 ora României), la nord-est de Kurilsk şi la 1.515 kilometri nord-est de Tokyo.

Seismologii ruşi susţin că seismul a avut magnitudinea de 6,8 şi s-a produs în apropiere de insula nelocuită Simushir. Aceştia au declarat că nu a fost declanşată o alertă de tsunami.

Localizarea insulelor

Kurilele se află în Marea Okhotsk, între Peninsula Kamchatka și insula japoneză Hokkaido. Insulele Kurile fac parte din regiunea Sahalin din Federația Rusă.

Insulele sudice Kurile includ în mod tradițional insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și un grup de alte 21 de insule și roci numite Habomai.

Populația totală este de aproximativ 17 mii de oameni, în timp ce Habomai este nelocuită. În Japonia, aceste insule sunt denumite oficial Teritoriile de Nord și sunt considerate parte din districtul Nemuro din gubernia Hokkaido, ocupat ilegal de Rusia.

Cui au aparținut inițial Insulelor Kurile

Se crede că populația Ainu a fost prima care s-au stabilit în insulele Kurile, dar nu există dovezi fiabile despre istoria Kurilelor până la mijlocul secolului al XVII-lea.

În acest moment, rușii și japonezii au început să dezvolte insule aproape în același timp, astfel încât, până la mijlocul secolului al XIX-lea au rămas aproximativ 100 de persoane Ainu pe insulele Kurile. În procesul de colonizare, au avut loc periodic ciocniri, iar pentru a le împiedica, în 1855, Imperiul Ruse și  cel Japonez au separat oficial Insulele Kuril și Sahalin pentru prima dată. Conform tratatului de la Shimoda, insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai s-au mutat în Japonia, restul devenind rusești, potrivit romani.md.