Palestina trimite înapoi vaccinurile primite din Israel. De ce s-a luat această decizie

Autoritatea Palestiniană a făcut acest anunț după ce au fost transferate primele 100 de mii de doze. În timp ce Palestina spune că data expirării dozelor este prea apropiată, autoritățile din Israel spun că acestea sunt corespunzătoare și nu trebuie irosite.

„Echipele din minister au descoperit că vaccinurile pe care le-am primit din Israel nu corespund specificațiilor, așa că guvernul (Autorității Palestiniene) a decis să le returneze”, a declarat Mai al-Kaila, ministrul sănătății din cadrul Autorității Palestiniene.

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a decis anularea acordului cu Israel, spunând că palestinienii nu acceptă „vaccinuri în pragul expirării” din Israel.

Palestinienii îi critică pe liderii din Cisiordania

După ce a inițial a fost anunțat acordul cu Israel, palestinienii au criticat dur decizia liderilor din Cisiordania, spunând că ei urmează să primească vaccinuri sub standard și ineficiente.

Guvernul israelian nu a reacționat imediat însă presa militară din Israel l-a citat pe un oficial din ministerul israelian al sănătății care a spus că „vaccinurile sunt bune”.

Site-ul de știri Ynet a anunțat că vaccinurile transferate vineri în Cisiordania au date de expirare la sfârșitul lunilor iunie și iulie, iar autoritățile israeliene au trimis în mod prioritar aceste doze tocmai pentru a nu fi irosite.

Ministerul sănătății din cadrul Autorității Palestiniene a anunțat în această săptămână că numărul de persoane care au primit cel puțin o doză a ajuns la 436.275. Circa 260.000 au primit ambele doze.

Populația palestiniană din teritoriile administrate de Autoritate în Cisiordania se ridică la aproximativ 2,7 milioane de oameni.

Încă aproximativ 2 milioane de palestinieni trăiesc în Fâșia Gaza, teritoriu controlat de Hamas.

Sursa foto: Dreamstime