Procesul de construcţie al noii hale de depozitare a început la finalul lunii trecute şi are ca termen de finalizare luna aprilie 2016, urmând a fi scos la închiriere în perioada următoare. Investiţia poate fi estimată la circa 13 mil. euro, în contextul în care oficialii companiei au anunţat la începutul anului că vor aloca 35 mil. euro pentru dezvoltarea a două clădiri noi cu o suprafaţă totală de 75.000 mp.

P3 a finalizat în luna februarie achiziţia Europolis Logistics Park, al cărui nume a fost schimbat în P3 Bucharest Park, de la compania austriacă CA Immo pentru circa 120 mil. euro. Proprietatea cuprinde opt depozite cu o suprafaţă închiriabilă de 215.000 mp şi circa 40 de hectare de teren care permit dezvoltarea a încă 160.000 mp închiriabili. Parcul logistic este închiriat în totalitate şi are printre chiriaşi companii precum Carrefour, emag şi Tibbett Logistics.

„Creșterea rapidă a pieţei de logistică din România a avut ca rezultat o cerere extraordinară pentru spaţiile de depozitare, fapt care a dus la scăderea ratei de neocupare la doar 5% în zona Bucureştiului”, a declarat Ian Worboys, CEO-ul P3.

CITIŢI ŞI Vara a încins piaţa imobiliară

După ce anul trecut a făcut investiţii de circa 1 mld. euro, portofoliul logistic al P3 s-a mărit la 141 de clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de 2,9 mil. mp şi terenuri care permit construcţia a încă 1,57 mil. mp de spaţii logistice, în principal în Europa Centrală şi de Est.

Fondul de investiţii TPG Capital, care controlează compania P3, a fost fondat de miliardarii americani David Bonderman şi James Coulter, care s-au cunoscut în timp ce lucrau pentru grupului miliardarului Robert Bass. Cei doi au plecat pe cont propriu şi au fondat TPG Capital, cu sediul în Fort Worth, Texas. Au investit 66 mil. dolari în Continental Airlines, care se afla în pragul falimentului, şi au ajuns să scoată un profit de 640 mil. dolari de pe urma primului lor „deal“. Astăzi, TPG Capital este considerată una dintre cele mai mari firme de private equity din lume, cu active în administrare în valoare de 66 mld. dolari. David Bonderman are o avere estimată la 2,6 mld. dolari, în timp ce James Coulter de 2,2 mld. dolari, potrivit publicaţiei americane Forbes.