Ouăle de ţară au devenit populare printre români, mulțumită calității superioare și faptului că provin de la găini crescute în aer liber. Totuși, preţul unui ou de ţară este dublu, dacă nu mai mult, faţă de un ou produs în ferma industrială.

În funcție de cantitatea achiziționată, un ou de țară poate costa de la 1,3 lei până la 2,5 lei bucata.

Costul unui ou de ţară mai este influenţat şi de costul furajelor

De asemenea, costul unui ou de ţară mai este influenţat şi de costul actual al furajelor, care a crescut foarte mult în ultimul an și astfel îi costă mai mult pe crescătorii de păsări.

În unele cazuri excepționale, cum ar fi ouă provenite de la rase inedite de găini, prețurile sunt şi mai mari. De exemplu, costul unui ou de ţară fără colesterol de la rasa de găini Araucana, este între 2,5 și 5 lei bucata.

Potrivit specialiştilor în domeniu, ouăle verzi provenite de la găinile Araucana au un conţinut ridicat de acizi graşi mononesaturaţi, care se găsesc în cantităţi mari în grăsimea de peşte.

Ouăle sunt o sursă completă de proteine de înaltă calitate

În anii 1970, oamenii din SUA erau sfătuiți să evite ouăle deoarece un ou conținea aproximativ 185 de miligrame de colesterol, ceea ce se presupunea că ar contribui la creșterea colesterolului în sânge, ceea ce ar duce la atacuri de cord. Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ 20 de ani, sfatul s-a schimbat, iar ouăle au devenit o sursă recomandată de proteine, scrie acsh.org

Ouăle sunt o sursă completă de proteine de înaltă calitate, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali. De asemenea, sunt sărace în calorii, aproximativ 71 de calorii per ou, împreună cu o serie de vitamine și minerale. Ca și alte surse de proteine, ouăle promovează senzația de sațietate, ceea ce este util dacă încercați să pierdeți sau să vă mențineți greutatea. Un ou de mărime medie conține aproximativ 6-7 grame de proteine, împărțite aproximativ în mod egal între gălbenuș și albuș.

Aceeași cantitate de proteine se găsește în ouă, fie că sunt crude, fierte sau prăjite. Cu toate acestea, nu consumați ouă crude din cauza riscului de contaminare cu bacteria Salmonella, care este distrusă prin gătire. Îmbolnăvirile cauzate de Salmonella constau în diaree, febră și crampe stomacale care pot fi severe la unele persoane, notează sursa menționată.