Decizia UE privind interzicerea creșterii găinilor în cuști generează tensiuni mari la nivel european. O reacție în acest sens vin din partea ministrului ungar al Agriculturi István Nagy, care susține că măsura este greșită atât din punct de vedere legal cât și din punct de vedere al agriculturii.

Mai exact, István Nagy, este de părere că Comisia Europeană este cea care sprijină iniţiativa cetăţenească prin care se solicită interzicerea creşterii găinilor în cuşti, transmite agentia maghiara de stiri MTI.

În acest context, ministrul ungar este de părere că „pentru birocraţii bruxellezi, drepturile găinilor ouătoare sunt mai importante decât cele ale maghiarilor care trăiesc în afara Ungariei”.

Decizia Uniunii Europene crează controverse

Totodată, el a mai subliniat faptul că decizia de a interzice creşterea animalelor în cuşti ar fi nefavorabilă, deoarece creşterea găinilor în cuşti ajută la prevenirea infecţiilor precum salmonella sau gripa aviară.

O altă problemă remarcată de ministrul ungar o reprezintă prețurile. El este de părere că în urma acestei măsuri se va pune automat și problema scumpirii ouălelor.

Ministrul ungar susține că fermierii sunt pregătiți să sporească bunăstarea animalelor, fără a pune în pericol funcionalitate fermelor și păstrând totodată limite raționale.

“Fermierii sunt gata să facă mai mult pentru a spori bunăstarea animalelor, dar în limite raţionale şi fără să pună în pericol
funcţionarea fermelor” – a subliniat István Nagy, adăugând că se vor opune oricărei decizii care afectează negativ producătorii.