Vești bune pentru tinerii fermieri din România, după ce statul român încearcă să-i readucă acasă pe cei care au lucrat în ferme din străinătate. Mai mult, aceștia pot primi până la 50.000 de euro, bani nerambursabili, pentru a dezvolta o afacere în agricultură.

Înscrierile se pot face până pe 5 iulie

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare a tinerilor fermieri din diaspora este deschisă până pe data de 5 iulie 2021. Primele contracte de finanțare au fost deja semnate. În Bihor, patru tineri fermieri așteaptă banii care vor pune bazele unui nou început la noi în țară, scrie digi24.ro.

Andrei și Mircea sunt doi tineri din comuna Borod, cu vârste sub 30 de ani, care au lucrat împreună în ferme agricole din Austria și Marea Britanie. Au aflat de oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile, așa că au decis să se întoarcă în țară și să își deschidă fiecare propria afacere.

Care sunt condițiile

Pentru a beneficia de acești bani, solicitanții trebuie să aibă sub 41 de ani și să fi lucrat măcar trei luni în domeniul agricol într-o fermă din altă țară europeană.

„Este pentru prima oară când avem o alocare distinctă pentru tinerii fermieri care se întorc din străinătate. La nivelul județului Bihor am încheiat 4 contracte din cele 10 care s-au semnat, sau se vor semna în cursul acestei săptămâni la nivel național”, a explicat Cristian Buzlea, director AFIR Bihor.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare a tinerilor fermieri din diaspora este deschisă până pe 5 iulie. În total sunt disponibile 20 de milioane de euro, iar banii sunt acordați în două tranșe: 75% din sumă la semnarea contractului de finanțare, iar diferența de 25% după implementarea planului de afaceri.

Proiecte între 1 şi 2,5 milioane de euro vor fi finanţate prin submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole“, care va fi lansată după data de 15 iulie. Cuantumul nerambursabil va fi de 50% din investiţie pentru IMM-uri şi cooperative şi de 40% pentru alte întreprinderi.