Clienţii premium plătesc deja dobânzi mai mici de 10% la creditele în lei, în condiţiile în care marjele practicate au scăzut de la circa 5 puncte procentuale la 2,5-3 puncte, a declarat directorul general al OTP Bank România, Lazslo Diosi.

„Pentru creditele în lei cred că vor scădea dobânzile, dar există mai multe segmente diferite. Pentru clienţii premium, ratele sunt deja sub 10%. Vorbim despre mulţi clienţi, în condiţiile în care dobânzile interbancare sunt sub 7,5%, iar marjele pentru aceştia au scăzut la 2,5 – 3 puncte procentuale, de la 5 puncte”, a explicat Diosi.

Potrivit acestuia, clienţii premium sunt firmele care au reuşit să-şi majoreze cifra de afaceri în criză, iar băncile se luptă pentru a-i atrage, în contextul în care „înoată în lichiditate”.

Întrebat dacă se aşteaptă ca toţi clienţii să beneficieze de credite cu dobânzi sub 10%, oficialul OTP Bank a afirmat că acest lucru nu este probabil.

„Diferite produse de creditare sunt asociate unor riscuri diferite. De exemplu, marjele pentru creditele acordate IMM-urilor sunt încă la 5 – 6 puncte, întrucât acest segment de clienţi prezintă un risc mai mare. Şi pentru clienţii de retail, la creditele ipotecare, marjele mai mici de 4 puncte reprezintă o aventură”, a explicat Diosi.

În ceea ce priveşte rezultatele OTP Bank realizate la începutul acestui an, Diosi a spus că relansarea creditării necesită mai multe eforturi decât ar fi crezut şi că există unele segmente, cum ar fi IMM-urile, unde evoluţia este în conformitate cu planul.

SURSA: Mediafax