FM Bank, una din cele mai mici instituţii de credit din Polonia, este controlată de fondul Abris Capital Partners şi are o valoare contabilă de 300 milioane de zloţi (89 milioane de dolari). Pe lângă OTP, băncile poloneze Alior Bank şi BOS Bank precum şi fondul de investiţii AnaCap Financial au depus oferte pentru preluarea FM Bank.

Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Polonia (KNF) a ordonat Abris să vândă FM Bank până în luna aprilie susţinând că Abris nu şi-a îndeplinit angajamentele în calitate de investitor şi nu a consultat-o atunci când a ales un director general pentru FM Bank. În replică, Abris a dat în judecată statul polonez pe motiv că va înregistra pierderi de pe urma obligaţiei de a vinde banca.

Potrivit surselor, OTP era interesat să cumpere FM Bank pentru a-şi extinde operaţiunile de online banking şi totodată pentru a-şi diversifica operaţiunile dincolo de piaţa ungară. Deocamdată nu este clar de ce OTP a decis să pună capăt discuţiilor.

OTP, unul din cei mai importanţi creditori independenţi din Europa Centrală şi de Est, nu este prezent pe piaţa din Polonia. În cursul anului 2014, banca ungară a preluat două bănci mai mici, Banco Popolare Croatia şi Millenium Bank din România. În urma achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România va ajunge la aproximativ 2%, iar banca rezultată în urma fuziunii va urca pe locul 13 în clasamentul băncilor prezente în România.

AGERPRES