Decizia a avut imediat ecou și la Cotroceni, Administrația Prezidențială anunțând că s-a decis că preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare prin sistem de teleconferinţă.

Mai mult, Orban a spus că se va izola la Vila Lac 1, reședința oficială a premierului, și va coordona de acolo activitatea guvernamentală.

Nu vom aştepta diagnosticele

În acest context, este foarte interesantă afirmația făcută de Ludovic Orban, care a lăsat să se înțeleagă faptul că decizia izolării s-a luat înaintea venirii rezultatelor ale unor  testări.

„De asemenea, nu vom aştepta diagnosticele şi vom fi la dispoziţia medicilor epidemiologi pentru a putea derula ancheta epidemiologică cu toate persoanele cu care am intrat în contact, astfel încât să se poată dispune de urgenţă măsura de izolare la domiciliu”, a adăugat Orban.

Orban, testat pentru coronavirus

„Domnul prim-ministru este doar un contact al domnului Chiţac, asimptomatic. Va fi în izolare la Vila Lac şi i se vor face testări la interval de o săptămână şi 14 zile. La fel se va proceda cu ceilalţi miniştri, în special cei care au fost contacţi direcţi ai domnului Chiţac”, a precizat ministrul Sănătății.

Orban, în contact cu un confirmat de coronavirus

În condițiile în care noul coronavirus este foarte contagios, trebuie precizat faptul că premierul a intrat în contact direct cu senatorul Vergil Chițac, depistat pozitiv la testul pentru coronavirus.

Cei doi au fost împreună la Biroul permanent al PNL, în cursul zilei de luni, când Chițac a fost desemnat candidat al PNL la Constanța.

Senatorul liberal Vergil Chiţac, candidat pentru alegerile locale la funcţia de primar al Constanţei, a fost diagnosticat cu COVID-19, în urma testului făcut specific făcut în urmă cu o zi la domiciliu, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele filialei judeţene PNL, deputatul Bogdan Huţucă.

„Vergil Chiţac a decis să se izoleze acasă după revenirea de la şedinţa BPN al PNL de săptămâna aceasta unde a fost aprobată candidatura sa la funcţia de primar al municipiului Constanţa pentru că avea o stare generală uşor alterată, iar joi a solicitat efectuarea unui test pentru noul coronavirus, la domiciliu. Din păcate, după cum ne-a anunţat, testul a ieşit pozitiv pentru COVID-19”, a precizat Huţucă.

Orban a menţionat că în ultima perioadă nu a dat mâna cu Vergil Chiţac.

Toată șefimea PNL a intrat în izolare

Orban a anunțat că liderii PNL, miniștrii și parlamentarii PNL intră în izolare. Astfel, toţi membrii Biroului Permanent Naţional al PNL vor intra în izolare la domiciliu, după ce senatorul liberal Vergil Chiţac a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus.

„Ca premier în exerciţiu, mă voi izola la Vila Lac 1, unde, evident, vom avea în continuare toate atribuţiile exercitate în cele mai bune condiţii, unde există condiţii pentru a transmite toate dispoziţiile, astfel încât să nu fie afectat sub nicio formă dispozitivul de luptă împotriva coronavirus. De asemenea, urmează să luăm o decizie, după o consulare, unde se vor izola miniştrii.

Recomandarea mea către miniştri a fost să evite orice contact, să se ducă la birourile lor, fără să aibă niciun contact cu niciun angajat decât prin intermediul telefonului, prin intermediul online, astfel încât să evite la maximum orice posibilitate de distribuire a coronavirusului. De asemenea, îşi vor exercita toate atribuţiile şi vor lua toate deciziile care se impun”, a declarat Orban.

Chițac, contact al lui Orban

Orban, contact al lui Iohannis

Orban a recunoscut că o întâlnire cu el a însemna o eventuală expunere a lui Klaus Iohannis, însă Orban și Iohannis s-au întâlnit direct în cursul zilei de miercuri pentru a discuta chiar despre gestionarea crizei de coronavirus.

„Cum să merg la consultări? Ar însemna să expun persoana preşedintelui riscului de contaminare. (…) L-am informat pe preşedintele României, preşedintele va lua decizia (amânarea consultărilor – n.r.), pentru că aici, în urma anchetei epidemiologice, nu este vorba numai de colegii mei din PNL, poate fi vorba şi de colegi din Senat cu care a intrat în contact domnul Chiţac, care, evident, vor trebuie să intre în aceleaşi proceduri de izolare şi de diagnosticare cât mai rapidă . (…) A existat o discuţie că domnul Chiţac era răcit, normal, cum se fac glume când e cineva răcit, ca mulţi dintre alţii care au fost răciţi în perioada asta. Până la urmă s-a testat şi… asta este. Este pozitiv, noi acţionăm în conformitate cu toate procedurile”, a menţionat premierul interimar.