Premierul Ludovic Orban a venit cu cele mai importante explicații pentru români. Cu doar câteva ore înaintea votului pe moțiunea de cenzură,  șeful de la Palatul Victoria a explicat de ce pensiile vor crește doar cu 14% de la data de 1 septembrie.

Orban a dat cel mai cumplit anunț

Orban spune că ar fi fost cea mai mare greșeală să se dea 40%. Riscam un dezechilibru bugetar imens. „Era un deficit care nu va putea fi susţinut şi până la urmă se va întoarce împotriva tuturor românilor. Pentru că la un moment dat vom fi retrogradaţi de agenţiile de rating, lucrul este clar, aţi văzut clar semnalele care sunt transmise de agenţii de rating, de mediul financiar-bancar, inclusiv de BNR, de toţi analiştii economici.

Este clar că dacă se generează cheltuieli nesustenabile riscăm să fim retrogradaţi. Retrogradarea ce înseamnă? Înseamnă că vom găsi bani din ce în de mai greu şi din ce în ce mai scumpi, la dobânzi din ce în ce mai mari”, a spus premierul, conform B1TV.

Dar asta nu e tot. Orban a mai tras un semnal de alarmă. „Şi la un moment dat riscăm să nu mai găsim bani, pentru că la ora actuală este, cum să zic, toate guvernele sunt în căutare de bani, toate companiile sunt în căutare de bani. Şi aici este vorba nu numai de guvern, de stat, aici este vorba că toate companiile din România vor găsi bani mai greu şi mai scumpi.

În general, banii vor veni în România mult mai greu De asemenea, scade interesul pentru investiţii faţă de România. Aici lucrurile sunt foarte clare: riscăm să facem rău tuturor românilor, numai sub populismul ăsta că trebuie mărite pensiile cu 40%.

Am crescut pensiile cu cât este posibil, cu maximum posibil, făcând evaluări extrem de serioase, uitându-ne pe prognoze, să vedem exact care e evoluția economică, ca să știm că este sustenabilă această creştere, că o putem plăti pe termen mediu şi lung.

PSD a fost la guvernare în 2017, 2018, 2019, ani cu creștere economică și cu inflație mare. Cu cât au crescut pensiile?”, s-a întrebat, retoric, premierul.