Au fost evaluate climatul politic, social şi economic, serviciile de îngrijire medicală, posibilităţile de formare profesională şi cele de petrecere a timpului liber, infrastructura, reţeaua de transport public, serviciile de distribuţie a energiei electrice şi a apei, dar şi disponibilitatea bunurilor de consum, de la alimente până la maşini şi  condiţiile de mediu, de la spaţiile verzi până la poluarea aerului.

Într-un clasament al primelor zece oraşe cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, şapte sunt europene. Astfel, după Viena urmează Zürich (locul al doilea), München (locul 4), Düsseldorf (6), Frankfurt (7), Geneva (8), Copenhaga (9) şi Basel (10). Singurele oraşe cuprinse în acest clasament care nu sunt europene sunt Auckland (locul al treilea) şi Vancouver (5).


Comparativ cu anii anteriori, orașele au rămas stabile, cu câteva excepții în clasament. Printre perdanţi se numără Bruxelles, care a scăzut cu șase locuri (ocupând în prezent locul 27), din cauza problemelor de securitate legate de terorism şi Roma, care a ajuns pe locul 57, din cauza problemeor pe care le are cu eliminarea deșeurilor, se arată într-un comunicat de presă, publicat marţi. Ca urmare a turbulențelor politice din Istanbul, oraşul a scăzut cu unsprezece locuri (de la 122 la 133). 

Bucureştiul se află pe locul 107 din 231 ţări analizate.

Sondajul realizat de compania Mercer include, de asemenea, un clasament al infrastructurii, care evaluează fiecare oraș în funcţie de  aprovizionarea cu energie electrică, apă potabilă, telefonie și servicii de e-mail, transportul în comun și gama de zboruri internaționale disponibile din aeroporturile locale.

Condițiile de viață sunt analizate în funcție de 39 de factori, grupați în 10 categorii.RADOR