După ce au primit amenzi de la ANCOM, anul trecut pentru că  nu au acoperit cu servicii de comunicații mobile zonele albe asumate prin licențele acordate în anul 2012, anul acesta cei trei operatori au finalizat lucrările. 

“Am verificat recent modul în care operatorii au acoperit cu servicii de comunicații mobile zonele albe asumate prin licențele acordate în anul 2012 și care în campania de monitorizare din anul 2016 au fost identificate ca fiind neacoperite. Am constatat cu această ocazie că operatorii și-au îndeplinit obligațiile și toate cele aproape 700 de localități au acum acces la servicii de comunicații electronice“, a declarat Sorin Grindeanu, Președintele ANCOM.  

Obligațiile de acoperire

În cadrul licitației de spectru desfășurată în anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz) – Telekom Mobile, Orange, RCS&RDS şi Vodafone – obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate. 

Astfel, până la data de 5 aprilie 2016, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Telekom Mobile 169, iar RCS&RDS 57. 

Amenzi primite în 2016

„În urma controalelor ANCOM, s-a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligaţiilor de acoperire a 72 de localităţi din cele care îi reveneau conform licenţei obţinute. Compania Vodafone a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 720.000 de lei. În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligaţiilor în 12 localităţi şi a fost sancţionat cu amendă în valoare de 120.000 de lei. Telekom Romania Mobile Communications nu şi-a îndeplinit obligaţia de acoperire a 6 localităţi şi a fost sancţionat cu amenda contravenţională în cuantum de 60.000 de lei”, se arată în comunicatul ANCOM

 

Campania de monitorizare 2017

În perioada septembrie-noiembrie 2017, echipele Autorității au verificat modul în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu rețele de comunicații mobile în tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT îmbunătățite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localităţilor care au fost considerate neacoperite în campania din mai-iunie 2016, respectiv 90 localități (12 la Orange, 6 la Telekom Mobile, 72 la Vodafone). Vezi mai multe detalii aici.

În urma controalelor, ANCOM a constatat că cei trei operatori și-au îndeplinit obligațiile de acoperire în toate localitățile care le-au revenit conform licențelor de utilizare a frecvențelor radio.