'Achiziţia va permite Orange să-şi întărească poziţia pe piaţa din Africa, care reprezintă o prioritate strategică a grupului', se arată în comunicatul celei mai mari companii de telefonie din Franţa.

Piaţa telecomunicaţiilor din Liberia are potenţial de creştere, două treimi din populaţie deţine un telefon mobil, o rată mai scăzută decât în alte state africane. Având deja un număr ridicat de clienţi, 'Cellcom are un potenţial de creştere semnificativ în următorii ani', susţine Orange.

Tot marţi, directorul general Stephane Richard a afirmat că Orange va renunţa la achiziţionarea diviziei de telecomunicaţii a conglomeratului francez Bouygues SA, dacă operaţiunea va fi prea dificil de îndeplinit. Şeful Orange a explicat că în acest moment evaluează dacă un potenţial acord cu Bouygues va crea valoare pentru Orange şi va afecta locurile de muncă.

La Bursa de la Paris, acţiunile Orange au urcat marţi cu 3,5%, la 15,72 euro, în timp ce titlurile Bouygues au crescut cu 0,7%, la 35,71 euro.

Şi ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, declara săptămâna trecută că statul francez intenţionează să rămână un acţionar important la Orange şi va evalua proiectul fuziunii dintre Orange şi Bouygues Telecom în funcţie de criterii precum investiţiile, locurile de muncă şi protejarea consumatorilor.

Orange, cel mai mare operator francez de telefonie, şi Bouygues Telecom, numărul trei, au confirmat în mod oficial luna aceasta că poartă discuţii în vederea unei fuziuni. Potrivit unor informaţii publicate anterior în presă, Orange vrea să preia Bouygues Telecom pentru 10 miliarde de euro în numerar şi acţiuni. Bouygues Telecom ar urma să deţină o participaţie de 15% la noua entitate rezultată în urma fuziunii, în timp ce participaţia satului francez la Orange se va reduce de la 23% până la sub 20%.

Dacă negocierile în vederea unei fuziuni dintre Orange şi Bouygues Telecom se vor concretiza, numărul jucătorilor de pe piaţa franceză de telecomunicaţii se va reduce de la patru la trei, iar entitatea combinată ar avea o cotă de peste 50% pe segmentul telefoniei mobile. Însă reuşita unei eventuale fuziuni depinde de obţinerea aprobărilor necesare din partea organismelor de reglementare a concurenţei din Franţa şi Bruxelles. Orange ar putea fi obligat să vândă active în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro, şi de asemenea să se angajeze să limiteze consecinţele sociale pentru angajaţii Bouygues Telecom.

Grupul Orange, cunoscut anterior sub numele de France Telecom, este prezent în 209 de ţări, are 247 de milioane de clienţi, dintre care 185 de milioane abonaţi la serviciile de telefonie mobilă. Orange a realizat anul trecut vânzări de 39 de miliarde de euro şi avea 155.000 de angajaţi la nivel mondial. Orange este lider de piaţă în România, cu 10,205 milioane de clienţi şi venituri de 453,9 milioane de euro la 30 iunie 2015. AGERPRES