"Haideţi să ne imaginăm creditul neguvernamental ca pe un avion cu patru motoare: credit ipotecar, credit de consum, creditul pentru companii pe termen scurt şi cel pe termen mediu şi lung. Ce s-a întâmplat în perioada 2008 – 2016? Creditul ipotecar este singurul motor care a avut o tracţiune şi care a avut putere în această perioadă. A crescut de la 5,2 miliarde de euro la 12,2 miliarde de euro, plus 7 miliarde de euro. Şi noi ce am făcut? Am dat o lege care nu a făcut decât să ducă la scăderea acestui singur motor de tracţiune al creditului neguvernamental. În schimb, la creditul de consum a scăzut de la 18,5 miliarde de euro la 11,5 miliarde de euro, deci minus 7 miliarde de euro", a explicat, miercuri, Oprescu, într-o conferinţă de specialitate. 

Reprezentantul ARB a punctat, totodată, faptul că, în 2016, pentru prima dată, creditul ipotecar a depăşit creditul de consum, ca urmare a transformărilor ce au avut loc în structura creditelor populaţiei. 

În acelaşi timp, potrivit preşedintelui ARB, creditul pe termen scurt pentru companii a scăzut, în perioada menţionată, de la 10,4 miliarde de euro la 7,9 miliarde de euro, mai scrie Agerpres. 

"În schimb, creditul neguvernamental pe termen mediu şi lung, respectiv creditul de investiţii, cel care de fapt duce sânge proaspăt în economie, a crescut de la 14,4 miliarde de euro la 16,9 miliarde de euro", a subliniat Sergiu Oprescu. 

În concluzie, preşedintele ARB susţine că aceste patru motoare s-au compensat, însă, în prezent, în loc să analizăm care au fost problemele cu motorul slab, respectiv al creditului de consum, 'umblăm' la motorul cel mai puternic, al creditului ipotecar, şi îl încetinim. 

"În loc să vedem ce s-a întâmplat cu creditul de consum şi să îl recalibrăm, am umblat exact la creditul ipotecar care era motorul cel mai puternic al creditului", a adăugat Oprescu. 

Potrivit acestuia, trebuie evitate măsurile ce pot duce la erodarea capitalului bancar, pentru că fiecare pierdere de capital conduce, în final, la o descreştere a capacităţii de finanţare a economiei.