Reţelele Wi-Fi au împânzit oraşele lumii, chiar şi Bucureştiul, astfel încât utilizatorii de telefonie mobilă folosesc servicii precum Email, YouTube, Facebook şi chiar efectuează apeluri sau trimit SMS-uri, fără a mai avea nevoie de serviciile unui operator. Trenurile, avioanele şi chiar automobilele includ reţele Wi-Fi în prezent, astfel încât ce rost mai are să plăteşti un abonament de telefonie mobilă, se întreabă cei de la CNN.

În Europa, din ce în ce mai mulţi utilizatori de telefonie mobilă renunţă la operatorii telecom, deoarece reţelele Wi-Fi sunt atât de răspândite. Peste Ocean, însă, lucrurile nu stau aşa de bine astfel încât să renunţe complet la operator. Mai există şi problema securităţii în reţelele Wi-Fi publice, însă o nouă generaţie de hotspot-uri oferă o criptare a datelor mult îmbunătăţită.

“Reţelele 4G sunt limitate, nu poţi îngrămădi decât o anumită cantitate de date într-un Mhz al spectrului de frecvenţă”, spun analiştii.  Companiile de cablu din SUA şi-au conectat deja reţelele Wi-Fi de-a lungul ţării, iar acest lucru reprezintă o ameninţare cei patru operatorii telecom Verizon , AT&T, Sprint şi T-Mobile.

UPC şi RCS&RDS au mii de hotspot-uri

În ţara noastră UPC România, companie membră Liberty Global, a lansat recent serviciul UPC Wi-Free, care le asigură clienţilor de internet UPC acces gratuit şi nelimitat la web în afara casei. Pe măsură ce rata de penetrare a dispozitivelor compatibile Wi-Fi (smartphone-uri, tablete) creşte, nevoia unei conexiuni permanente la internet creşte şi ea. Conectarea la UPC Wi-Free este simplă şi automată. Primul pas pentru activarea serviciului este crearea unui cont My UPC, urmată de configurarea parolei Wi-Free. Odată autentificat, un client de internet UPC va rămâne conectat permanent în locaţiile în care există acoperire Wi-Free. Accesul la internet este gratuit, nelimitat şi sigur – doar clienţii autentificaţi se pot conecta. Un aspect foarte important este faptul că Wi-Free foloseşte o lăţime de bandă dedicată, suplimentară (10 Mbps download), independentă de banda alocată abonamentului fiecărui client. UPC Wi-Free funcţionează prin crearea a două reţele wireless distincte şi poate suporta până la 5 conexiuni simultane UPC Wi-Free.

Principalul concurent, RCS&RDS, oferă de ani buni acces gratuit la internet la metrou și în mii de locații din țară. RCS & RDS deţine peste 2.400 hotspoturi Wi-Fi, amplasate în majoritatea oraşelor din ţara noastră.