Preţul zilnic al aşa-numitului "Opec basket price", un indicator de referinţă calculat pe baza preţului petrolului vândut de cele 12 state membre ale OPEC, a coborât vineri până la 39,21 dolari per baril, potrivit datelor comunicate de secretariatul general al OPEC. Preţul din "Opec basket price" este în mod normal sub cotaţiile futures la ţiţei în condiţiile în care unele state membre OPEC produc un petrol cu un conţinut mai mare de sulf şi care este mai puţin profitabil de rafinat. 

Preţul barilului de ţiţei s-a redus cu 40% în acest an, ajungând la mai puţin de 45 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-şi apere cota de piaţă în faţa rivalilor prin pomparea unei cantităţi record de ţiţei în pofida scăderii preţurilor. 

'Preţurile scăzute la petrol nu sunt o problemă doar pentru producătorii cu costuri ridicate. Ele creează şi un mediu fiscal dificil pentru statele OPEC', susţine Olivier Jakob, director la firma de consultanţă Petromatrix GmbH. 

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, estima săptămâna trecută că pe baza preţurilor actuale la ţiţei veniturile anuale ale OPEC ar putea fi reduse până la 550 miliarde de dolari, de la o medie de 1.000 de miliarde de dolari în fiecare din ultimii cinci ani. Chiar şi Arabia Saudită, cel mai important membru al OPEC, ar putea înregistra în acest an un deficit bugetar care potrivit Fondului Monetar Internaţional va trece de 20% din PIB. 

Cu toate acestea, IEA estimează că preţurile scăzute la petrol vor mai dura câţiva ani, urmând să revină treptat până la 80 de dolari pe baril abia în 2020.

Miniştrii Petrolului din statele OPEC urmează să revizuiască politica grupului a următoarea lor reuniune programată a avea loc la începutul lunii decembrie.

 AGERPRES