Teheranul a ameninţat recent că va bloca strâmtoarea Ormuz în cazul în care SUA continuă ameninţările la adresa statului iranian iar ţările arabe vor mări producţia pentru a suplini o eventuală reducere drastică a cantității de petrol furnizate. Directorul OPEC, Abdel al-Karim Laibi, este şi ministrul Petrolului din Irak. Acesta a declarat recent că va cere oficialilor de la Teheran să dea sigurări investitorilor că situaţia se va rezolva.

Laibi consideră că toate ţările exportatoare de petrol ar trebui să protejeze strâmtoarea Ormuz, vitală pentru transportul petrolului din Golful Persic. Problemele ar afecta această strâmtoare ar afecta economia mondială în mod semnificativ, atrage acesta atenţia.

În plus, oficialul irakian a afirmat că OPEC este împotriva politizării acestui sector economic, în schimb fiind prioritare producţia şi livrarea de petrol în aşa fel încât să fie menţinută stabilitatea macroeconomică la nivel global. Cei mai mari producători membri OPEC sunt din zona Golfului Persic: Arabia Saudită, Iran, Irak, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite.

Mai mulţi analişti avertizează că preţul petrolului ar putea atinge 200 dolari/baril în cazul în care începe războiul în Iran. În acest caz, în România, preţul benzinei ar putea ajunge la 9 lei/litru.
Citește și: Credeţi că avem preţuri mari la carburanţi? Să vedeţi când ajunge benzina la 9 lei/litru!