Luna aceasta, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a decis să-şi menţină nemodificat plafonul de producţie, în pofida supra-ofertei de ţiţei care există în prezent pe piaţa mondială. Chiar dacă preţul unui baril de ţiţei este în prezent cu 60% sub nivelul înregistrat la mijlocul anului 2014, OPEC a decis să nu îşi reducă producţia şi, în mod inedit, în comunicatul oficial publicat la sfârşitul reuniunii ministeriale de la Viena, nici măcar nu a precizat care este plafonul de producţie al cartelului.

Cota de piaţă a producătorilor din OPEC va scădea până în 2020 deoarece ţările din afara cartelului continuă să majoreze cantitatea de ţiţei furnizată, avertizează cartelul. Cele 12 state membre OPEC vor livra 30,7 milioane barili per zi (mbd) până la sfârşitul deceniului, cu 1,7 milioane barili mai mult decât se estima anul trecut şi cu un milion de barili mai puţin decât a pompat cartelul în noiembrie, potrivit World Oil Outlook. Previziunile exclud datele din Indonezia, care a redevenit membru OPEC în 4 decembrie 2015.

Cotaţia barilului Brent din Marea Nordului a coborât săptămâna aceasta la 36,04 dolari, cel mai redus nivel din ultimii 11 ani. ”Deşi preţul mai scăzut al petrolului continuă să stimuleze cererea, impactul pare a fi limitat de alţi factori. Retragerea subvenţiilor şi controlul preţului produselor petroliere în unele state vor continua să restricţioneze majorarea cererii de ţiţei”, se arată în raportul OPEC.

Cartelul a îmbunătăţit estimările privind cererea de ţiţei pe plan global în 2020 la 97,4 milioane barili per zi, apreciind că până atunci consumul de combustibil pe pieţele emergente va fi mai ridicat decât în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Producătorii de ţiţei din afara OPEC vor livra, în 2020, 60,2 milioane barili per zi, cu un milion de barili mai puţin decât estima anterior OPEC, deoarece 'instabilitatea de pe pieţe' va duce la o reducere a cheltuielilor şi a forărilor. Preţul barilului de ţiţei s-a redus cu 40% în acest an, ajungând la mai puţin de 45 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-şi apere cota de piaţă în faţa rivalilor prin pomparea unei cantităţi record de ţiţei în pofida scăderii preţurilor. (Sursa: Agerpres)