Aceste declaraţii vin după ce separatiştii pro-ruşi au revendicat, duminică seară, o susţinere de aproape 90% în favoarea independenţei regiunii Doneţk (estul Ucrainei) într-un referendum separatist denunţat ca ilegal de Kiev şi Occident.

“Suntem dispuşi să acoperim orice deficienţă care ar putea apărea”, a declarat Ali al-Naimi cu ocazia unei conferinţe pe energie organizată la Seul. Cu toate acestea, oficialul saudit a subliniat că în prezent nu vede niciun motiv pentru care OPEC ar trebui să-şi modifice nivelul producţiei, fixat la 30 de milioane de barili pe zi. “Oferta este suficientă. Cererea este satisfăcătoare. Piaţa este relativ stabilă. Nu există niciun motiv pentru o schimbare. Absolut niciunul”, a mai spus Ali al-Naimi. Acesta a adăugat că actualul preţ de 100 de dolari al barilului de petrol este unul corect “pentru toată lumea, consumatori, producători şi companii petroliere”.

Luni dimineaţă, tensiunile din Ucraina au împins în sus cu 36 de cenţi preţul barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iunie până la 108,28 dolari, în timp ce barilul de ţiţei light sweet crude a crescut cu 13 cenţi până la 100,12 dolari, potrivit Agerpres.

Miniştrii de Externe din cele 28 de state membre UE urmează să se întâlnească luni pentru a decide dacă vor adăugate alte 15 persoane şi mai multe companii din Crimeea pe lista celor 48 de cetăţeni ruşi vizate de îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor.