"Solicităm prietenilor noştri, care produc petrol de şist în SUA să-şi asume cu toată seriozitatea această responsabilitate comună, drept una din lecţiile cheie învăţate din actualul ciclu unic al furnizării", a declarat Barkindo la o conferinţă desfăşurată marţi la New Delhi.

Acesta a adăugat că OPEC va convoca din nou o întâlnire cu producătorii de petrol de şist din SUA pentru a ajunge la un acord referitor la reducerea producţiei de ţiţei.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,17 dolari, ajungând la închidere la 55,79 dolari.

Producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis recent să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei.

În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. Însă, creşterea preţului a dus şi la majorarea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei.