În prezent, energiile regenerabile sunt responsabile pentru aproximativ 12,9% din oferta mondială de energie.

Conform celor 164 de scenarii analizate de Giec, cel mai optimist susţine că energiile regenerabile (biomasă, solar, geotermică, hidraulică, energie marină, eoliană) vor acoperi cel puţin 77% din necesarul energetic mondial la orizontul anului 2050. În schimb, conform scenariului pesimist, în 2050 doar 15% din necesarul energetic mondial va fi asigurat de energiile regenerabile, în funcţie de politicile care vor fi adoptate.

Un alt avantaj care ar decurge de pe urma creşterii ponderii energiilor regenerabile ar fi o reducere totală a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 220-560 miliarde tone între 2010 şi 2050, afirmă cei 120 de cercetători care au elaborat raportul prezentat de Giec.

"Prin adoptarea de măsuri convergente în favoarea climatului şi energiei, resursele de energie regenerabilă sunt susceptibile să contribuie în mod sensibil la bunăstarea omului prin furnizarea de energie durabilă şi prin stabilizarea climei", a declarat Ottmar Edenhofer, co-preşedintele grupului de lucru al Giec.

Creat în 1998, Giec se ocupă cu evaluarea modificărilor climatice şi are drept misiune examinarea şi evaluarea datelor ştiinţifice, tehnice şi socio-economice publicate în întreaga lume.
SURSA: Agerpres