ONU avertizează asupra consecințelor distrugerii barajului de la Kahovka

Distrugerea barajului hidroelectric ucrainean de la Kahovka va avea ca efect negativ şi foamete în alte ţări ale lumii, a avertizat miercuri Programul Alimentar Mondial (World Food Programme -WFP), în timp ce Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că una din consecinţele spargerii barajului va fi deşertificarea unor terenuri agricole, relatează agenţia DPA.

„Inundarea masivă distruge noua recoltă însămânţată şi, odată cu ea, speranţa a 345 de milioane de oameni înfometaţi în lume pentru care cerealele din Ucraina înseamnă supravieţuirea”, a declarat Martin Frick, şeful biroului din Berlin al WFP, instituţie din sistemul ONU.

Cu toate acestea, reprezentantul WFP nu se aşteaptă la noi creşteri ale preţurilor produselor alimentare, remarcând totodată că acestea sunt acum la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Ca urmare a spargerii barajului survenite marţi, Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că aproximativ 10.000 de hectare de terenuri agricole vor fi inundate la nord de fluviul Nipru, iar la sud de fluviu, zonă ocupată de trupele ruse, va fi şi mai grav întrucât vor fi inundaţii repetate.

Aprovizionarea cu apă ar putea fi perturbată în mai multe regiuni

Mai mult, acest dezastru provocat va perturba aprovizionarea cu apă a 31 de sisteme de irigaţii în regiunile Dnipropetrovsk, Herson şi Zaporojie, iar terenuri agricole din sudul Ucrainei vor deveni deşertice încă de anul viitor, aprovizionarea cu apă potabilă va fi de asemenea afectată şi sunt aşteptate consecinţe negative şi asupra pescuitului, mai avertizează Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Informaţii mai detaliate vor fi furnizate în zilele următoare, pe măsură ce ministerul ucrainean va avea o imagine mai clară asupra situaţiei.

Barajul a fost distrus marţi dimineaţă de o explozie în zona ocupată de trupele ruse în partea de sud a regiunii ucrainene Herson. În timp ce Moscova acuză Kievul, acesta din urmă şi unii comentatori occidentali cred că trupele ruse au detonat barajul, posibil pentru a zădărnici o eventuală contraofensivă a trupelor ucrainene în acea zonă.